Valitse sivu

Kontrabasson ostaminen on valtava hankinta sekä taloudellisesti että fyysisesti. Nykyisin se on kuitenkin todella helppoa: Menet nettiin, etsit hyvännäköisen ja -hintaisen soittimen, tilaat sen ja – voilà!

Hetkinen…  Kontrabasso on monimutkainen soitin, ja oikean soittimen etsintään tulee käyttää aikaa. Hengitä syvään ja tutustu seuraaviin tärkeisiin asioihin ennen kontrabasson hankintaa.

1. Minkälaista musiikkia sillä tullaan soittamaan? Erilaisilla rakennusmetodeilla on vaikutus kontrabasson ääneen. Kontrabasson kansi, kyljet ja pohja voivat olla veistettyjä, vanerisia (tai laminaattia) tai niiden yhdistelmiä (hybridi), jolloin kansi on veistetty ja muut osat ovat vaneria. Klassisen muusikon kontrabassossa tulee olla vähintään veistetty kansi.

2. Kuinka se on trimmattu?  Hyvä trimmaus on yhtä tärkeää kuin soittimen laatu. Huonosti trimmattu kontrabasso ei kuulosta hyvältä vaikka se olisi kuinka laadukas soitin.

3. Miltä basso kuulostaa?  Onko siinä riittävän voimakas ääni orkesteriin? Vai erityinen jazziin sopiva soundi?  Sitä tulee soittaa, jotta näihin kysymyksiin saadaan vastaus.

4. Missä kunnossa basso on?  Jos kyseessä ei ole uusi soitin, sitä on luultavasti korjattu. Kontrabasson suuren koon ja jännitteen vuoksi niitä korjataan useammin kuin muita jousiperheen soittimia.  Huonosti tehty korjaus voi tehdä tyylikkäästä urheiluautosta romukasan tai hienosta kontrabassosta pelkän kielillä varustetun lootan.

5. Missä soitin on ollut, ja mihin se on menossa?  Ongelmia voi syntyä, jos soitin viedään erilaiseen ilmastoon. Kosteus vaikuttaa bassoon erityisen paljon sen suuren koon vuoksi. Liiallinen kuivuus voi aiheuttaa vääntymistä ja halkeilua.

6. Kuinka paljon kontrabasson kanssa tullaan matkustamaan?  Mikäli sen kanssa matkustetaan usein, soittimen tulee kestää satunnaiset kolhut.

Kontrabassoa ostettaessa Internet on loistava paikka, jossa voit hankkia tietoa soittimesta ja markkinoilla olevista valmistajista. Löytääksesi sinulle sopivan basson suosittelemme, että vierailet paikallisessa liikkeessä, jossa koulutettu ja kontrabassoihin perehtynyt jousisoitinvalmistaja voi antaa sinulle tietoa ja neuvoja. Kontrabasson ostaminen vaatii aikaa ja kärsivällisyyttä, joten apunasi tulee olla ammattilainen, johon voit luottaa.