Valitse sivu

Lukemattomat ihmiset ovat joskus kokeilleet kitaransoittoa. Soitin on edullinen, ja siinä pääsee helposti alkuun ilman opettajaa tai orkesteria. Jousisoittimen, kuten viulun tai sellon, opiskelu vaatii tyypillisesti enemmän ohjausta. Tuntien tulee olla hyvin jäsennettyjä, ja opiskelusta aiheutuu usein myös enemmän kuluja. Jos kitaristi aloittaa viuluopinnot, – kuten monet aikuisopiskelijat tekevät – ovatko mitkään kitaransoiton taidot siirrettävissä viuluun? – Vastaus on kyllä ja ei. Seuraavassa tarkastelemme kitaransoittotaidon tuomia etuja ja haittoja viuluopintoja aloitettaessa.

Kitarasta viuluun siirtyminen auttaa kehittämään sävelkorvaa tarkemmaksi

Hyödyt:

Kitaralla on soittimena erityinen historia. Sitä pidettiin vuosisatoja säestyssoittimena, kunnes sähkökitaran kehittämisen jälkeen sitä on alettu pitää myös soolosoittimena, jonka rajoja ovat rikkoneet kitaristit Les Paulista Eddie Van Haleniin. Kitaran muoto ei kuitenkaan tue asteikkojen ja melodioiden soittamista, joten on hämmästyttävää, kuinka pitkälle se on soittimena tullut. Kitaristien on täytynyt saavuttaa tietty sujuvuus ja näppäryys soittimella, joka ei ole tarkoitettu soolosoittimeksi. Tästä voi olla etua siirryttäessä viuluun, joka on huomattavasti monipuolisempi melodinen soitin. Kitaristi kohtaa kuitenkin myös haasteita.

Haasteet:

  • Soittaminen ilman otenauhoja vaatii totuttelua, jolloin absoluuttisesta sävelkorvasta ja ensimmäisen aseman tunnistamisesta on suurta hyötyä.
  • Kvartteihin perustuva viritys kvinttien sijaan vaatii myös totuttelua kitaristille, joka on harjoitellut asteikkoja uskollisesti.
  • Kitaristin tulee käsitellä otelautaa ilman, että hän miettii kämmenen tai kaulalla olevan peukalon painetta. Tämä on tärkeä asia kitarasta viuluun siirryttäessä. Kitara on suhteellisen raskas soitin, ja sitä pidetään vakaana nojaamalla sitä syliin tai kaulahihnaan. Ennen äänien ja asteikkojen soittamista soittajan tulee oppia oikeanlainen soittoasento.
  • Erilaiset tekniikat, kuten bluesissa ja muissa kitaristeille tutuissa tyylilajeissa käytetty vibrato, voivat olla vaikeita siirtää herkempää kosketusta vaativalle viululle.

 

Toisin sanoen viuluun siirtyvälle kitaristille moni asia tuntuu tutulta, mutta paras lähestymistapa on suhtautua viuluun ja muihin klassisiin kielisoittimiin uusina soittimina, joiden soitto kannattaa aloittaa puhtaalta pöydältä. Kitaraopinnoista on toki se etu, että soittajan sormet ovat jo saaneet harjoitusta. Riippumatta iästäsi tai musiikillisesta taustastasi, oman kiinnostuksen seuraaminen ja uuden soittimen opiskelu on aina antoisa seikkailu.

 

photo credit: thisisbossi via photopin cc