Valitse sivu
How Can We Help?
< Back
You are here:
Print

Jos rakastat soitintasi, vie se ammattisoitinkorjaajalle

Viulut ja jousisoitinperheeseen kuuluvat soittimet ovat hyvin suosittuja nykyään. Vaikka käsittelisit soitintasi miten hyvin tahansa, joudut viemään sen ammattimaiseen soitinkorjaamoon jossain vaiheessa.

 

Jopa harvinainen ja uljas octobass, tuo jousisoittimien Goliath, on myös herkkä sielu sydämeltään.

Yleisimmät ongelmat jousisoittimille syntyvät vääränlaisesta soittimen säilytyksestä ja kuljetuksesta. On kuitenkin todettava, että soitinten ikääntyessä ja normaalin kulutuksen myötä soittimet tarvitsevat säännöllistä huoltoa.

 

Avautuneet saumat

Aukinainen sauma on yleisin huoltoa vaativa ongelma. Liima, joka pitää viulun saumat alkaa heiketä ajan myötä ja joskus ilmankosteuden vaihteluiden takia. Sopiva kosteusprosentti jousisoittimien säilytykselle on 40-70% ja on suositeltavaa, että soittimen säilytyspaikassa ei tapahdu äkillisiä muutoksia lämpötilassa tai kosteudessa. Yleensä aukinainen sauma voidaan korjata helposti, mutta soitinrakentaja pystyy arvioimaan parhaiten, että pitääkö koko kansi liimata uudelleen paikalleen.

 

Halkeamat

Halkeamat syntyvät yleensä onnettomuuksien takia. Vaikka voisi luulla toisin, nämä eivät ole kuolemantuomio soittimelle. Ammattitaitoinen soitinrakentaja pystyy korjaamaan halkeamat, avaamalla ensin viulun kannen tai pohjan riippuen halkeaman sijainnista, ja liimaamalla sen jälkeen halkeaman kiinni. Kuitenkin, jos halkeama on äänipinnan päällä, korjaaminen on mahdollista, mutta paljon monimutkaisempaa. Vaikka internetistä voi löytää erilaisia kotikonsteja soittimen korjaamiseen, on todella tärkeää, että viet soittimesi soitinkorjaamoon, johon voit luottaa. Huono korjaus ei ainoastaan tule maksamaan paljon pitkässä juoksussa, mutta voi pahimmassa tapauksessa jopa pilata soittimesi.

 

Talla ja äänipinna

Hyvin istuvan tallan tunnistaa siitä, että sen jalkojen ja soittimen kannen välissä ei ole pienintäkään rakoa

Oikean paikan löytäminen tallalle ja äänipinnalle on tärkeää. Tallan voi helposti kolhaista ja siirtää pois paikaltaan. Talla on yksi tärkeimmistä osista viulun

äänentuottamisketjussa ja, jos se ei ole oikealla paikalla (jonka soitinrakentaja tietää), kieliä ei pysty virittämään oikein ja hienovire kärsii. Tallan jalkojen ja soittimen kannen välissä ei saa olla rakoa. Talla tehdään aina erikseen jokaista soitinta varten eikä sitä voi vaihtaa soittimesta toiseen. Jos talla on väärässä paikassa, tai istuu huonosti, tämä tuntuu soittaessa ja äänenlaadussa varmasti.

Äänipinna on pieni, mutta aivan yhtä tärkeä osa viulua. Huonosti asennettu talla huonontaa äänenlaatua, mutta huonosti asennettu äänipinna voi pahimmillaan aiheuttaa halkeaman soittimen kanteen. Äänipinnan laittamiseen tarvitaan oikeat tyäkalut ja rutkasti ammattitaitoa. Samoin kuin tallan asentamisessa, äänipinnan laittaminen kannattaa jättää soitinkorjaajille.

 

Viritystapit

Toisinkuin kitaran viritystapit, jotka käyttävät metallisia virityskoneistoja pitämään kielet paikallaan, viulut käyttävät puisia viritystappeja, jotka on laitettu tappilaatikkoon. Vaikka viulua käsittelisi kuinka hyvin, viritystapit kuluvat ajan myötä. Kuka tahansa, joka on joutunut joskus istuttamaan vanhan ruuvin uudelleen, tietää, että ruuvin kolo täytyy ensin täyttää, ja sitten porata uudelleen istumaan ruuville. Viulun tappilaatikon kanssa on sama perusperiaate.

Tämä korjaus ei ole niin helppo, miltä se kuulostaa. Viritystapit kapenevat loppua kohti ja viulunrakentajilla on oikeat työkalut tätä varten. Älä yritä laittaa tappeja kireämmälle työntämällä niitä väkisin syvemmälle; on riski, että saatat aiheuttaa halkeaman tappilaatikkoon. Jos tapit tuntuvvat olevan liian löysällä, vie soittimesi soitinkorjaamoon ja anna ammattilaisten hoitaa soittimesi kuntoon.

 

Yläsatula ja otelauta

Hyvässä soittimessa otelauta ja yläsatula ovat ebenpuisia – erittäin tiheää ja kovaa puuta. Ajan myötä kielet kuluttavat urat otelautaan, minkä jälkeen otelauta täytyy hioa tasaiseksi. Kuitenkin usean hiomisen jälkeen otelauta ohenee liikaa. Kun näin tapahtuu, otelauta ja yläsatula täytyy uusia, koska yläsatulan korkeus määrittyy otelautakohtaisesti. Joskus tallakin pitää vaihtaa otelaudan mukana.

 

Jos otelautaa ei vaihdeta ajoissa, se voi vääntyä. Joskus on mahdollista ottaa otelauta irti ja suoristaa se. Tämä on vaikeaa tehdä ja tarvitsee ammattitaitoisen viulunrakentajan.

 

Jousisoittimen huolto kannattaa ottaa vakavasti. Kohtele soitintasi rakkaudella ja kunioituksella ja se tulee olemaan ilon lähde useita vuosia. Tarvitsi sitten jousisoittimesi pientä pintahuoltoa tai ison remontin, vie se suosiolla viulunrakentajalle; se tulee maksamaan itsensä takaisin pitkässä juoksussa.

Table of Contents