Kuinka kehittyä soittajana ilman soitonopettajaa?
Ei tunteja kesällä? Kiireinen elämänvaihe? Rahat vähissä? Ei hätää! Soiton oppiminen ilman opettajaa on mahdollista, mutta vaatii hieman enemmän suunnitelmallisuutta ja keskittymistä. Olemme koonneet parhaat vinkkimme alle, miten voit kehittyä muusikkona ja pysyä kartalla omasta kehityksestäsi merkityksellisellä tavalla.
Suunnittele
Kuten vanha sanonta kuuluu: ”Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty.” Ennenkuin alat harjoittelemaan pysähdy hetkeksi ja mieti, miksi harjoittelet, mihin tähtäät. Tämä auttaa sinua jäsentämään sinulle tärkeät osa-alueet järkeväksi kokonaisuudeksi. Ota kynää ja paperia ja listaa
- Pitkän ajan tavoitteesi (vuositavoite): Oppia soittamaan kaikki asteikot ulkoa, soittamaan nopeammin, löytämään oma soittotyyli, yleinen soittajana kehittyminen jne.
- Kuukausitavoitteet: Oppia jokin tietty kappale, hioa tiettyä soittotekniikkaa
- Viikkotavoitteet: Oppia soittamaan kappaleen haastava osuus, saada Eb-duuri menemään uudella sormituksella
Kirjoita joka viikon harjoittelusession kohdalle, mitä tarkalleen harjoittelet kyseisellä kerralla. Merkintöjen ei tarvitse olla erityisiä, vain pari sanaa riittää (esim. Ab-duuri, Brahms viulukonsertto D-duuri). Tämä auttaa sinua pysymään keskittyneenä harjoittelusessioiden aikana, kun sinun ei tarvitse miettiä enää, mitä sinun olisi tarkoitus harjoitella.
Lämmittele
Lämmittely valmistaa kehon soittamista varten. On tärkeää lämmitellä kunnolla ennenkuin alat soittamaan viuluasi. Näin ennaltaehkäiset rasitusvammojen syntyä ja nopeutat sekä kehittymistäsi, että soittosessiosta palautumista. Hyvä tapa aloittaa soittaminen on soittaa pitkiä vapaita ääniä. Soittamalla avoimia kieliä, voit keskittyä paremmin jousesi luomaan äänenväriin, kun sinun ei tarvitse keskittyä sormituksiin tai vireeseen. Tämä maksaa itsensä takaisin myös pitkässä juoksussa, kun jousitekniikkasi paranee. On hyvä soittaa aina peilin edessä, että voit olla tietoisempi siitä, miten jousesi liikkuu kielten päällä, ja, että onko soittoasentosi oikea. Kun olet soittanut hetken kaikkia kieliä läpi, kokeile soittaa voimistuen ja vaimeten pitkissä äänissä saadaksesi parempaa kontrollia jousikäteesi.
Seuraavaksi siirry soittamaan pitkänä joka kielen perusasemat läpi. Aloita ala A:sta ja ala siirtyä siitä ylemmäs ääni kerrallaan. Varmista, että soitat vireessä! Jos olet epävarma, voit käyttää viremittaria varmistamaan, että soitat äänet puhtaasti. Näin korvasi kehittyy ja pikkuhiljaa lihasmuistisi tulee hoitamaan intonaation puolestasi. Muista lämmitellessäsi käydä äänet läpi eri sormituksilla, että voit varmistua siitä, että kaikki sormesi ovat lämpimiä.
Asteikot
Hyvän lämmitelyn jälkeen voit siirtyä soittamaan asteikoita. Kokeile aluksi soittaa kaikki tuntemasi duuri- ja molliasteikot. Jos tiedät vasta pari asteikkoa, niin voit katsoa netistä uusia asteikoita, joita voit opetella.
Asteikot ovat musiikin peruspilareita, ja mitä paremmin osaat soittaa kaikki asteikot sen enempää miettimättä, sitä helpompaa musiikin soittaminen ja ulkoaopettelu myös on. Muista opetella asteikot erilaisilla sormituksilla ja jousituksilla. Soita esimerkiksi ensin kaikki asteikot soittaen jokainen ääni erikseen. Sen jälkeen, kokeile soittaa sitoen 2-4 ääntä yhdellä jousen vedolla.
Etydit
Viimeisenä sinun kannattaa ottaa harjoittelusessioosi mukaan etydeitä, joita on kiva soittaa, ja jotka ovat kuitenkin tarpeeksi haastavia, että ne kehittävät sinua soittajana. Nuoremmat tai uudemmat viulistit voivat aloittaa Wohlfahrt 60 Studies for Violin -oppikirjasta. Ensimmäiset 30 etydiä ovat kaikki ensimmäisestä asemasta ja ovat siksi erinomaisia uusille soittajille. Vähän kehittyneimmille Kreutzerin 42 Studies for Violin -kirja on hyvä paikka jatkaa oppimista.
Äänitä
Oman soiton äänittäminen on ehkä nopein ja tuskallisin tapa kehittyä soittajana. Oma soitto kuulostaa aina erilaiselta soittaessa ja jälkeenpäin nauhalta kuunnellessa. Äänite ei valehtele ja siksi se onkin ehdottomasti paras tapa oppia, koska se antaa rehellisen kuvan siitä, miltä oma soitto kuulostaa ”ulkopuolisen korvin”. Kun soitat jonkin kappaleen kokonaan, laita vaikka puhelimesi tai jokin nauhuri pyörimään ja kuuntele heti soiton jälkeen. Analysoi, mitä kuulet. Kuulostaako soitto rauhalliselta? Hätäiseltä? Olivatko äänet vireessä? Ovatko kaikki rytmit oikein. Katso vaikka samalla kappaleen nuotteja kuunnellessasi tehostaaksesi oppimistasi.
Muista, että harjoittelemalle me kehitymme, ja kehittyessämme soittamisesta tulee sen hauskempaa. Työn iloa!
*Haluamme huomauttaa, että soittimen opettelu ainoastaan ilman opettajaa ei ole hyvä ratkaisu pitkällä aikavälillä mahdollisten virheasentojen oppimisen vuoksi. On hyvä ottaa soittotunteja, edes satunnaisesti, varmistaakseen, että tekniikka ja soittoasento ovat kunnossa.
photo credit: toddovich via photopin cc