Valitse sivu
How Can We Help?
< Back
You are here:
Print

Kuinka viulun äänenlaatua voidaan parantaa?

Haluatko parantaa viulusi tai minkä tahansa muun kielisoittimen äänen laatua? Ammattitaidon ja kokemuksen lisäksi oikeanlaisen trimmauksen etsintään vaaditaan kärsivällisyyttä. Jopa ammattimaisesti trimmatut soittimet voivat hyötyä säätöjen muutoksista, jos nykyiset eivät palvele soittajan yksilöllistä tekniikkaa tai akustisia mieltymyksiä.

 

Tärkein äänenlaatuun vaikuttava muutos tapahtuu säätämällä pönkän ja tallan paikkoja. Näillä toimenpiteillä on selkeä vaikutus tiettyihin äänentaajuuksiin. Jos olet erittäin varovainen, voit myös kokeilla tallan säätämistä itse, mutta äänipinnan paikan säätäminen tulee jättää ammattirakentajalle. Näin tulee myös toimia muutettaessa bassopalkin paikkaa. Tämä muutos vaatii teknistä osaamista, mutta sillä voidaan saada aikaan selkeitä tuloksia.

 

Laadukkaassa soittimessa haluttuja muutoksia voidaan kuitenkin saada aikaan myös huomattavasti yksinkertaisemmilla metodeilla. Eri hartsiin vaihtaminen vaikuttaa soittimen reagoivuuden lisäksi myös sen äänenlaatuun. Eri kielien kokeileminen voi myös avata soittimen äänessä täysin uusia ulottuvuuksia. Erityisesti sellisteillä on tapana kokeilla lukuisia erityyppisiä kieliä, ja ajan mittaan heistä kehittyykin usein virtuooseja myös juuri oikeanlaisen A-kielen valinnassa.

 

Viimeisimpänä, muttei suinkaan vähäisimpänä, tulee mainita jousen vaikutus äänenlaatuun. Usein soittajat käyttävät runsaasti aikaa paremman viulun etsimiseen, kunnes he huomaavat, että uudella jousella he saavat vanhasta soittimestaan irti täysin uusia puolia.

 

 

photo credit: theilr via photopin cc

Table of Contents