Valitse sivu
How Can We Help?
< Back
You are here:
Print

Mistä viulun jousi koostuu?

Jousi on yksi viulun tärkeimmistä osista. Ilman sitä instrumentista ei saada juuri minkäänlaista ääntä. Taitavat viulistit saavat jousenkäytön näyttämään vaivattomalta ja sinfonioiden ja konserttojen soittamisen kuulostamaan helpolta. Mistä siis viulunjousi koostuu, ja kuinka se toimii?

 

Tanko

Jousen tanko on tehty joko pernambuco tai brasil-puusta. Nykyään jousen tankoja on saatavana myös synteettisistä materiaaleista valmsitettuna

Tämä on viulunjousen helpoimmin tunnistettava osa. Tanko on jousen selkäranka, jonka jännitteen avulla viulusta saadaan ääni. Yleisimmin tanko on tehty kestävästä ja joustavasta pernambuco-puusta, joka kasvaa Brasiliassa. Tankopuuna käytetään myös edullisempaa brasilianpuuta. Brasilianpuu ei ole yhtä tiivis tai reagoiva kuin pernambuco, joten sitä käytetään usein opiskelijajousissa. Nykytekniikan ansiosta jousissa voidaan käyttää myös muita materiaaleja, jotka ovat lisänneet suosiotaan. Monet halvemmat oppilastason jouset on valmistettu lasikuidusta, joka on kestävä mutta huonommin reagoiva materiaali jouselle. Nykyisin hiilikuituisia jousia tavataan jo lähes kaikilla tasoilla. Ne ovat pitkäikäisiä ja kestävät tunnetusti hyvin säänmuutoksia, eivätkä ne ole alttiita käyristymiselle.

Tangon osiin kuuluu sen päässä oleva nahka ja lanka, jotka tarjoavat hyvän tarttumapinnan mutta auttavat myös jousen tasapainottamisessa.

Jouhet

Uusia jouhia lämmitetään jouhituksen yhteydessä, että ne kutistuvat toivottuun kokoonsa

Jouhet on se osa, joka koskettaa viulunkieliä ja tuottaa äänen. Jousi saa kielet värähtelemään ja soimaan, kun sen hartsipinnoitteella varustettua litteää jouhinauhaa kuljetetaan kielten yllä. Jouhet tulevat tyypillisesti valkoisen urospuolisen hevosen hännästä. Mongolialaisen orin jouhet ovat laadullisesti parhaita. Saatavilla on myös mustia jouhia, ja vaikka ne ovat liian karkeita viulunjouseen, ne soveltuvat bassoihin ja raskaampaan sellonsoittoon. Valitut jouhet leikataan oikean mittaisiksi, ja ne kiinnitetään molemmista päistä pienillä puukiiloilla, joilla saadaan aikaan riittävä määrä jännitettä.

 

Frossi

Frossi on ebenpuusta tehty jousen osa

Frossi on kaikkein erikoisimman näköinen jousenosa. Jousen alaosassa, lähellä otekohtaa sijaitseva osa pitää jouhet paikallaan. Tyypillisesti tämä osa valmistetaan eebenpuusta, ja sen toinen puoli on u:n muotoinen ja toinen neliönmuotoinen. Se on kiinni puussa, ja se pitää jouhia paikallaan metallisen puristusholkin ja puukiilojen avulla. Frossi koristellaan usein molemmin puolin hopeisella tai helmiäisestä valmistetulla ympyrällä, jota kutsutaan silmäksi.

 

Ruuvi

Viulun jousen ruuveja

Ruuvi on merkittävä mekaaninen jousenosa. Yksinkertainen metalliruuvi istuu tangon pään sisällä, ja ruuvin päätä voidaan kiertää. Kiertämällä ruuvia jousta voidaan kiristää ja löysätä. Yksi ensimmäisistä viulisteille opetettavista asioista on se, että ennen soittamista jouhet tulee kiristää ja että ne tulee löysätä, kun jousi pannaan pois. Jännitteen löysääminen soittamisen jälkeen estää jousta vääntymästä.
Jokainen viulisti valitsee erilaisen, omien mieltymystensä mukaisen jousen. Vaikka jokainen jousi (kuten jokainen viulukin) on erilainen, niiden osat ja mekaniikka ovat kaikissa samat.

Table of Contents