Valitse sivu
How Can We Help?
< Back
You are here:
Print

Mitä viulunrakentaja tekee?

Jos suunnittelet uuden viulun hankkimista joko itsellesi tai lapsellesi, törmäät nopeasti sanaan viulunrakentaja. Viulunrakentajan ammattikuvan ymmärtäminen voi auttaa sinua uuden viulun hankinnassa.

 

Yksinkertaisesti määriteltynä viulunrakentaja on ammattilainen, joka rakentaa jousisoittimia. Vastaava englanninkielinen termi on luthier (ransk. luth; luuttu), ja sillä tarkoitetaan henkilöä, joka sekä rakentaa että korjaa jousisoittimia.

Viulunrakentajan erinäisiä työkaluja

 

Ostaessasi laadukkaamman viulun tulet todennäköisesti hankkimaan käsintehdyn soittimen tehdasvalmisteisen, massatuotetun instrumentin sijaan.  Joskus viulunrakentajan puoleen käännytään uutta soitinta hankittaessa, ja toisella kerralla heitä tarvitaan soittimen korjausten ja ylläpidon yhteydessä. Ammattiviulunrakentajat ymmärtävät viulujen hienoimmatkin vivahteet, ja heidän avullaan voit saada viulusi toimimaan parhaalla mahdollisella tavalla riippumatta siitä, minkä tyyppinen viulusi on tai millä soittotyylillä soitat.  Jos soitat viulua aktiivisesti, viulunrakentajan apu voi olla ensisijaisen tärkeää viulusi ylläpidossa ja huollossa. Soitintasi tarvitsee ja tulee säätää ajan mittaan, jotta se säilyisi parhaassa mahdollisessa soittokunnossa. Viulunrakentaja voi myös huolehtia perushuolloista, jota tarvitaan viulun ylläpitoon.

 

Viulunrakentaja voi auttaa löytämään parhaan mahdollisen trimmauksen ja tarjota myös muita tärkeitä palveluja, kuten ääneen vaikuttavia säätöjä, joiden avulla soittimestasi saadaan irti paras mahdollinen ääni.

Viritystappien oikeaoppinen istuttaminen on tarkkaa puuhaa. Jos tapit liukuvat usein paikaltaan tai ovat jäykät, kannattaa ottaa yhteyttä lähimpään viulunrakentajaan.

 

Monet viulunrakentajat tarjoavat usein apua myös tietyissä perusasioissa, kuten jäykkien tai liukuvien viritystappien säädössä. Ympäristötekijät, huonosti istuvat tapit ja huonosti kierretyt kielet voivat aiheuttaa ongelmia viritystapeissa.

 

Vaikka voisi luulla toisin, jokainen talla tehdään yksilöllisesti istumaan tietylle viululle. Tallaa ei voi vaihtaa soittimesta toiseen.

Viulun talla on hauras ja tärkeä osa viulua, joka tulee olla tarkasti viuluusi kaiverrettu. Jos tallassa on ongelmia, ammattitaitoinen viulunrakentaja voi joko auttaa pidentämään nykyisen tallasi elinikää tai valmistaa sinulle uuden tallan, mikäli tarpeellista.

 

Murtumat, saumojen kuluminen, halkeamat sekä jousen jouhitus ovat myös asioita, jotka tulee jättää ammattiviulunrakentajan tehtäviksi. Viulun soittokuntoon ja äänenlaatuun vaikuttavat useat eri asiat, kuten pitkäaikainen käyttö ja ympäristöön liittyvät tekijät. Erilaisilla säädöillä ja tärkeillä rutiinihuolloilla varmistetaan, että soittimestasi voidaan saada aina paras mahdollinen ääni.

 

Kaikki viulunsoittajat lapsista ammattilaisiin tarvitsevat viulunrakentajan apua aika ajoin. Hyvä viulunrakentaja voi olla korvaamaton kumppani, jos viulusi tarvitsee korjausta, suunnittelet käsintehdyn viulun ostoa tai haluat varmistaa, että viulusi toimii parhaalla mahdollisella tavalla.

 

photo credit: Austin T Davis via photopin cc

photo credit: Andrew J. Sutherland via photopin cc

photo credit:The Henry Ford via photopin cc

Table of Contents