Valitse sivu
How Can We Help?
< Back
You are here:
Print

Miten sää vaikuttaa viulun viritykseen?

Sää vaikuttaa viulun vireeseen

Sään ja vuodenaikojen muutoksilla voi olla negatiivinen vaikutus viulun ääneen. Seuraamalla muutoksia tarkasti ja huolehtimalla viulustasi asianmukaisella tavalla investoit äänenlaadun lisäksi myös viulun kestävyyteen ja yleiseen terveyteen.

 

Eri puolilla maailmaa talvikuukaudet tuovat mukanaan ankaran ja kuivan ilman ja kesäkuukaudet puolestaan kostean ja kuuman sään. Vuodenaikojen vaihtelun aiheuttamat muutokset ilmassa vaikuttavat merkittävästi viulun kuntoon, sillä kesän kosteassa ja kuumassa ilmassa puu laajenee ja talven ja alkukevään kylmässä ja kuivassa ilmassa se puolestaan kutistuu. Nämä muutokset vaikuttavat viulusi ääneen ja yleiseen hyvinvointiin, ja tämän vuoksi on tärkeää tarkkailla viulun säilytystilan ilmanlaatua. Hyvä viulunrakentaja voi antaa sinulle asuinpaikkasi ilmastoon räätälöityjä yksityiskohtaisia hoito-ohjeita.

 

Vuodenajoilla ja säänmuutoksilla ei kuitenkaan tarvitse olla negatiivista vaikutusta soittimeesi, mikäli huolehdit siitä asianmukaisella tavalla.

 

  • Talvikuukausina saumat saattavat aukeilla kylmän ja kuivan ilman vuoksi. Soittimessa saattaa esiintyä sille epätavallista surinaa. Huonompilaatuisten ja halpojen viulujen otelauta saattaa vääntyä, ja pönkkä saatetaan joutua vaihtamaan, mikäli soitin on alttiina suurille ilmankosteuden muutoksille. Kuivan ilman torjumiseksi kotiin on hyödyllistä hankkia ilmankostutin, joka asetetaan 30–40 %:n kosteudelle. Voit käyttää höyrytintä, ilmankostutinta tai viileän höyryn kostutinta pitääksesi huoneilman riittävän kosteana. Tarkkaile ilmankostutinta ja varmista, ettei sitä ole asetettu liian korkealle kosteudelle. Ilmankosteus on liian korkea, jos pinnoille alkaa muodostua vesipisaroita. Jos näin tapahtuu, alenna kosteustasoa pehmeäksi ja miellyttäväksi.

 

  • Viritä viulusi tarkasti varmistaaksesi, että äänen laatu pysyy samana niin kesällä kuin talvellakin. Kuiva sää voi irrottaa viritystapit, mutta tämän ongelman ehkäisyyn voidaan käyttää pieniä määriä tapeille tarkoitettua tahnaa. Koska soitinta viritetään tavallista enemmän, on myös tärkeää varmistaa, että talla on aina oikeassa asennossa.

 

  • Kesäkuukausien lähestyessä ilmankosteus kohoaa, eikä ilmankostutinta enää välttämättä tarvita. Huone, jossa viulua säilytetään, tulee kuitenkin pitää tasaisen kosteana, joten kostutinta saatetaan joutua käyttämään myös kesäisin. Voit tiedustella viulunrakentajalta kesän huoltoon liittyviä neuvoja.

 

Pitämällä soittimestasi asianmukaista huolta huolehdit instrumentin pitkäikäisyydestä ja äänenlaadusta sekä vähennät säänmuutoksista johtuvien korjauksien tarvetta.

Table of Contents