Valitse sivu
How Can We Help?
How Can We Help?
< Back
You are here:
Print

Miten tehdä soitonharjoittelusta mielekkäämpää

Miten tehdä soitonharjoittelusta mielekkäämpää

Vaikka soitonharjoittelu täytyy tehdä keskittyneesti ja ajatuksen kanssa, sen ei tarvitse olla ikävää hampaat irvessä puurtamista

Olit sitten soittanut viulua lapsesta saakka tai tarttunut soittimeen vastikään, tiedät varmasti, että harjoittelu ei ole aina hauskaa. Jos olet etsinyt vinkkejä siihen, miten saada harjoittelusi olemaan niin hauskaa, että se ei enää tunnu edes harjoittelulta, olet oikeassa paikassa. Me olemme koonneet alle parhaita vinkkejämme parantamaan harjoittelun mielekkyyttä.

 

Jaa harjoitteluaikasi pienempiin osiin

Ihmisen luontainen optimaalinen keskittymiskyky on noin 30-45 minuuttia, jonka jälkeen ajatus alkaa helpommin harhailla ja uuden oppiminen vaikeutuu. Tästä syystä on jopa perusteltua jakaa harjoitteluaika useampiin lyhyempiin jaksoihin. Jos esimerkiksi tavoitteesi on harjoitella tunti päivässä, voit harjoitella 30 minuuttia aamulla ja 30 minuuttia illalla, sillä tunnin harjoittelu putkeen voi tuntua liian suurelta tehtävältä.

 

Jos harjoittelet useita tunteja päivässä on vielä tärkeämpää jakaa harjoittelua osiin ja suunnitella erikseen, mitä aiot harjoitella jokaisessa 30-45 minuutin jaksossa. Tällä tapaa et ainoastaan tehosta harjoitteluasi ja siitä saatuja tuloksia, mutta myös ehkäiset rasitusvammojen ja virheasentojen syntyä. Jokaisen harjoittelujakson jälkeen pidä 10-15 minuutin tauko, jonka aikana on hyvä verryytellä ja juoda vettä. Tauolla mieli saa levätä ja on valmis vastaanottamaan uutta informaatiota ja kehokin saa aikaa palautua soittoasentojen aiheuttamista jännitystiloista.

 

Loppujen lopuksi tulet kuitenkin tekemään saman määrän harjoittelua päivässä, mutta hieman pienemmissä osissa. Takaamme, että jo pelkästään näillä vinkeillä harjoitteluaikasi tuntuu kulkevan kuin siivillä.

 

Pieni liikkeen lisääminen soittoon saa hymyn herkkään soittaessa.

Liikkeen lisääminen soittoon

On hyvä idea lisätä pientä liikettä soittoharjoitteluun. Erinomainen esimerkki tästä on tanssiminen soittaessa. Sen lisäksi, että tanssiminen on hauskaa, se lisää omaa taiteilijuutta ja tulkinnallisuutta soittoosi, se on hyvää liikuntaa. Voit vaikka pitää pieniä soolokeikkoja, joissa tanssit ja soitat kotonasi mielikuvitusyleisölle.

 

Ajattele viuluasi parhaana ystävänäsi

Sinä ja viulusi ovat käytännössä erottamattomat, joten aloita ihmeessä keskustelu viulusi kanssa. Anna sen äänen ”vastata” sinulle takaisin. Kuuntele, mitä ikinä sinun viulullasi on sanottavaa, niin kuin tekisit hyvän ystävänkin kanssa. Tunnet, kuinka viulusi alkaa tuntemaan itsensä yksinäiseksi ja hylätyksi, jos jätät sen viululaukkuun liian pitkäksi aikaa

 

Pysähdy hetkeksi ja muistele

Muistele sitä kaikkea kovaa työtä, mitä olet tehnyt ja sillä saavutettua kehitystä. Muista ne kaikki hyvät ajat soittaessasi ja kuinka kauas olet päässyt siitä, kun aloitit. Muistele ensimmäistä soittotuntiasi, ja kuinka vaikeaa oli edes pitää jousta oikein kädessä ja vertaa kuinka pitkällä olet nyt. Kuvittele kaikkia tarinoita, mitä soittimellasi on kerrottavana.

 

Tässä on vain pari vinkkiä, miten voit tehdä soitonharjoittelusta hauskaa. Älä kuitenkaan turhaudu, jos et heti pääse tavoitteisiisi. On aina aikaa yrittää uudelleen ja kehittyä. Jos huomaat, että soittosi alkaa kyllästyttää tai tuntua jopa taakalta, keksi jotain uutta harjoittelurutiinisi rikkomiseen. Jo pienillä teoilla voit muuttaa kokonaan harjoittelun tunnelman.