Valitse sivu
How Can We Help?
< Back
You are here:
Print

Otelaudan huolto

Hartsipölyn poisto

Kuten muissakin jousisoitinten osissa, yksinkertaisin, tehokkain ja pitkällä aikavälillä paras tapa huolehtia otelaudasta on hartsipölyn pyyhkiminen jokaisen soittokerran jälkeen. Tähän et tarvitse muuta kuin pehmeän mikrokuituliinan (tai vastaavan), jolla voit myös pyyhkiä kielet.

Jousisoitinten otelaudan huolto säästää pitkässä juoksussa paljon rahaa

 

Pintynyt lika

Vanhempi ja sitkeämmin istuva lika lakkaamattomalla otelaudalla voidaan myös puhdistaa erittäin pienellä määrällä spriitä tai etyylialkoholia. Kuten kieltenkin puhdistuksessa, tässä on oltava erityisen varovainen, jottei pisaraakaan alkoholia pääse kanteen, jossa se voi vaurioittaa lakkausta. Olethan erityisen varovainen, jos otelaudassa on upotuskoristuksia. Jos olet yhtään epävarma, ota ensin yhteyttä viulunrakentajaan. Otelaudan mustaksi lakattu kovapuu voi myös muuttaa väriään, mikäli sitä puhdistetaan alkoholilla. Tämä on kuitenkin puhtaasti ulkonäöllinen ongelma, joka voidaan helposti korjata.

Jälkikäsittely

Puhdistuksen jälkeen käsittele otelauta hieromalla sitä kevyesti kankaalla, jonka olet kastanut öljytippaan. Näin saat siihen kauniin kiillon. Tähän tarkoitukseen voit käyttää mitä tahansa erittäin puhdasta kasvisöljyä, kuten hyvälaatuista pellavansiemen- tai oliiviöljyä. Yleensä kieliä ei tarvitse edes löysätä tätä toimenpidettä varten.

Hionta

Jos otelautaan on pitkän ja intensiivisen käytön vuoksi muodostunut uria, se ei tarkoita, että se jouduttaisiin korvaamaan uudella. Tämä monimutkainen prosessi voidaan välttää, sillä asiaan kuuluvat työkalut omaava viulunrakentaja voi tasoittaa hyvän otelaudan useita kertoja ilman, että toimenpiteellä on vaikutusta soittimen äänenlaatuun tai soitettavuuteen. Juuri näin viulunrakentajamme työstävät historiallisia soittimia, joissa saattaa edelleen olla sukupolvia vanha otelauta. Otelaudan tasoittaminen on erinomainen ratkaisu, joka säästää soitinta otelaudan vaihtamisen aiheuttamilta riskeiltä.

photo credit: sanbeiji via photopin cc

Table of Contents