Valitse sivu
How Can We Help?
< Back
You are here:
Print

Ranskalainen antiikkiviulu entisöinnissä

Jokaisella soittimella on tarina ja menneisyys. Tämän viulun soittajia emme tunne, emmekä tiedä sen matkasta maailmalla. Haluamme kuitenkin jakaa sen tiedon, mitä näinkin rujosta lähtöasetelmasta voi tietää vain soitinta päältä katsoen. Raotamme myös esirippua siitä entisöintiprosessista, mitä soitin tulee vaatimaan.

Tämä Jérôme Thibouville-Lamy, ”J.T.L.”, kokoviulu on noin 1880-1900 luvulta. Se on Stradivari -mallinen punaruskea kevyt soitin, josta löytyy J.T.L.:n tunnusmerkki vakiopaikaltaan. Verstaalleen ominaiseen tapaan soittimen keskisosa tallan alueelta on väritykseltään muita alueita tummempi.

Viulu entisöidään sen alkuperämaata ja ominaistyyliä kunnioittaen. Uudet viritystapit ja kielenpidin tulevat olemaan ranskalaismalliset. Muita tehtäviä uudistöitä ovat hieman paksuhkon kaulan hiominen, yläsatulan laitto, sekä otelaudan koko käsittely. Lisäksi uusitaan talla ja äänipinna. Koska soitin on itsessään hyvä ja vahva, laitamme siihen Evah –kielet. Esimerkiksi Dominant –kielet olisivat liian kovat näin vahvalle soittimelle. Pehmeyttä lisätään myös kielenpitimen materiaalilla; laitamme sen puisena.

Näiden töiden jälkeen soitin kiillotetaan ja nostetaan hyllylle joulukuussa 2013. Sen arvo on valmiina 3500 euroa.

J.T.L:lla on hyvä maine tasalaatuisten soitinten rakennusverstaana. Jos Guyn pitäisi valita mieluisin 1870-1940 -luvun isoista viuluverstaista, Jérôme Thibouville-Lamy veisi kirkkaasti ykkössijan esimerkiksi saksalaisiin vastaaviin verrattaessa. Tästä syystä nämä soittimet ovatkin vahvasti edustettuina myös How Violinsin entisöitävien soitinten joukossa. Hintahaarukka J.T.L. soittimilla on 400€ – 5000€. Viulut soveltuvat parhaiten edistyneille oppilaille tai orkestereihin – vähemmän soolosoittoon.

Jos haluat tietää tästä tai vastaavista entisöintiprojekteistamme enemmän, ota meihin yhteyttä tai tule kylään verstaalle. Dokumentoimme entisöintityön ja laitamme siitä kuvauksen sivustollemme.

Table of Contents