Sellon kielet: Suoli vai teräs?
Sello on jousisoitinperheen toiseksi suurin jäsen. Sellon ääniala on laaja, mutta kielten valinnalla voi vaikuttaa siihen, mitä osa-alueita haluaa äänessä korostaa. Sellon kielet voidaan jakaa kahteen päätyyppiin:
Suolikielet
Suolikieliä on kahdenlaisia: niin sanottuja puhtaita suolikieliä ja suolisisuksisia metallikieliä. Puhtaita suolikieliä käytetään pääsääntöisesti vanhan ja barokkimusiikin keskuudessa. Suolisisuksiset metallikielet ovat taas suhteellisen yleisiä kaikissa musiikkityyleissä.
Suolikielet ovat ääneltään paljon lämpimämpiä ja tukevat erityisen hyvin soittimen keskirekisterissä olevia ääniä. Nämä kielet ovat myös joustavampia eivätkä ne vaadi yhtä kovaa jännitettä soidakseen ja ovat sen takia helpompi painaa. Toisaalta sellon suolikielet ovat muita kieliä paksumpia ja ne voivat olla raskaan tuntuisia sormenpäissä.
Suolikielet ovat herkkiä reagoimaan kosteuden ja lämpötilan vaihteluille, minkä takia ne eivät pysy vireessä yhtä hyvin. Samasta syystä suolikielten asettuminen kestää paljon kauemmin kuin teräskielten.
Nämä kielet eivät ole äänenpaineeltaan myöskään yhtä kovia, kuin teräskielet, ja esimerkiksi solistille suolikielet eivät todennäköisesti ole paras vaihtoehto. Osana yhtyettä, orkesteria tai kvartettia soittaessa suolikielten äänelliset ominaisuudet ovat ylivertaiset.
Metallikielet
Metallikielissä on nimensä mukaisesti metallinen sisus. Metallikielissä on selkeästi korkeampi äänenpaine ja ne ovat äänenlaadultaan huomattavasti kirkkaampia ja selkämpiä kuin suolikielet. Samoin kuin suolikielet, myös metallikielet reagoivat kosteuden ja lämpötilojen vaihteluun, joskin huomattavasti vähemmän.
Metallikielet ovat yhä useammin sellistien suosimia, mutta useat soittajat laittavat matalimpiin kieliin suolikielet ja korkeampiin metallikielet. Tämä yhdistelmä antaa pehmeän soundin matalille äänille ja kirkkaanja eroittelevan soundin korkeassa rekisterissä.
Kielten valitseminen on aina pitkälti kiinni omasta mieltymyksestä ja sitä tehdessä on tärkeä ottaa huomioon soitettava musiikkityyli ja oma rooli yhtyeessä. Eri kielten kokeilu omalle soittimelle auttaa löytämään itselle sopivan yhdistelmän. Se on kaiken lisäksi avartavaa muusikkona ja lisää omaa tietämystä soittimestasi.