Valitse sivu
How Can We Help?
< Back
You are here:
Print

Sellon stakkeli – ystävien kesken piikki

Sellon stakkeleita on moneen makuun. Tässä niistä yleisesittely ja muutama ajatus vaihtoehdoista:

Hiilikuituinen stakkeli on

 

MATERIAALIT

Materiaaleista sellon puikolle yleisimpiä ovat ruostumaton teräs, titaani, hiilikuitu ja alumiini. Näistä viimeisintä saa myös rei’illä ja onttona. Onttona saa myös esimerkiksi titaanipuikkoa, joka on materiaaleista kestävin ja kevyt.

Hiilikuitupuikot ovat tällä hetkellä suosituimpia. Hiilikuituinen puikko on laadukas, mutta mitä huokeampi puikko, sen enemmän se taipuu.

Kartiota on yleisimmin saatavana eebenpuusta, ruusupuusta, kovasta muovista tai alumiinista.

 

 

 

MUOTOILU

Stahlhammerin stakkeli on esimerkki kulmikkaasta stakkelista.

Puikkoja saa sekä suorana, että kulmalla. Suoralla puikolla sello jatkaa suoraa linjaa soittajan yli. Monen viehätys kulmikkaaseen puikkoon perustuu siihen, että kulmalla voi säädellä sitä astetta, jolla soitin taittuu lähemmäs soittajan syliä.

Kulmikkaita malleja on pääasiallisesti kaksi. ULSA –mallissa stakkeli tulee ottaa kokonaan pois aina, kun soittimen laittaa koteloon. STAHLHAMMER –mallissa puikko on työnnettävissä sisään osittain.

 

KRIITTISET MITAT

Puikon paksuus vaihtelee 8mm, 10mm ja 11mm paikkeilla, joista vain STAHLHAMMERIA saa 11mm koossa. Stakkelin pituus vaihtele 52 mm ja 62 mm välissä. Kartion halkaisijat kokoselloissa ovat n. 23,5 – 25,5 mm, mutta suurimmillaan kartiot voivat olla jopa 28mm.

 

Stakkeli

Sellojen stakkeleissa on hyvin erilaisia toimintamekanismeja. Benderin stakkelissa kiristys tapahtuu pyörittämällä puista osaa.

PITUUDEN SÄÄTÖMEKANISMI

Varmin ja helppokäyttöisin, vaikkei yleisin, lukitusmalli lienee BENDER –malli (kuvassa). Tässä lukitustoiminto on puikon ympärille puristuva osa, joka ei kuluta puikkoa toispuolisesti vaan puristuu tasaisesti puikon ympärille kuin nyrkki. Samassa hengessä Stewart Bain ja Mark Jackoson innovoivat oman lukitusruuvin, joka ei vain purista ruuvia puikon sivua vasten, vaan kouramaisesti puristuu laajemmin puikon ympärille. Valitettavasti Bain ei enää valmista stakkeleita.

Huokeimmissa stakkeleissa yleinen lukitussysteemi on, että kiristysruuvi ruuvataan puikkoa vasten. Ajan oloon tämä mekanismi rikkoo puikon.

 

RAKENTAJAN VINKIT

Stakkelin paikoilleen istutuksessa on hyvä turvautua ammattilaiseen jo pelkästään parempien ja tarkempien työkalujen johdosta, joita hänellä on käytettävissään. Isosta stakkelista pienempään vaihdettaessa on syytä varautua lisäkustannuksiin, joita puureiän täyttö aiheuttaa. Vaikka stakkelit olisivat samankokoiset, voi puutöitä koitua myös, jos edellinen stakkeli on istutettu vinoon ja reikä pitää uudelleen muotoilla.

Ennen työhön ryhtymistä kannattaa keskustella rauhassa rakentajan kanssa, mitä stakkelin vaihdolta haluaa.

 

Stakkelin valinnasta kannattaa myös keskustella muiden soittajien kanssa ja jos mahdollista, on hyvä kokeilla soittimia, joissa on valmiina suunnittelemasi stakkelimalli. Jos Sinulla on oma suosikkisi, kerrothan siitä tämän tekstin kommenteissa.

Table of Contents