Select Page
Infokeskus

Search Knowledge Base by Keyword

Soitinliiman valmistus

You are here:
< Back
Kuvassa on liimakeitin. Liiman valmistumista odotellessa ehtii juoda sopivasti kupillisen kahvia.

Soitinrakennus on mielenkiintoista ja monipuolista. Oikeat materiaalit yhdistettynä osaavaan tekemiseen takaavat laadukkaan lopputuloksen. Tässä vinkkejä oikean liiman valmistamiseen soitinkorjauksen ja -rakentamisen tueksi.

Soitinliiman suhde veteen on 1:3 eli 10gr liimaa edellyttää 30ml kylmää vettä.

Työvaiheet:

1. Tee liiman ja kylmän veden seos.

2. Nauti kuppi kahvia, tai odottele muuten rauhassa (n. 15 min) että liima on sulanut ja seos on tasainen.

3. Kuumenna liima.

  • Kotioloissa paras tapa on ’kolmen kattilan tekniikka’: kiehuvan veden kattila, jonka päälle asetetaan kuuman veden kattila, joka toimii eristeenä ja suojelijana kolmannelle, eli liimakattilalle. Kuuman veden ’välikattila’ takaa, ettei liima ylikuumene. Vaihtoehtoisesti voi esimerkiksi käyttää vauvojen maitopullojen lämmitintä liiman kuumennukseen.
  • Liiman ideaali lämpötila on 60°C, proteiinit hajoavat 78°C:ssä, jolloin liiman teho katoaa.

4. Odota liiman sulamista siemaillen muutama hörppy kahvia.

5. Käytä liima heti, kun se on valmista.

 

Valmis liima on limainen, mutta notkea ja hieman vetinen. Pensselillä nostettaessa siitä tippuu tippoja, vaikka pensseliin jää selvästi muutakin kuin vettä. Jos pensseliä nostettaessa seuraa hunajan kaltainen noro, joka ei katkea heti, on liima vielä liian raskasta.

Liimaa voi käyttää uudestaan, jos se ei ole ylikuumentunut missään vaiheessa. Jos liima on kuivunut täysin, siihen voi sekoittaa uudelleen vettä samassa suhteessa kuin alun perin.

Soitinliima on turvallista soittimen kaikille osille. Saumoja liimattaessa kannattaa liimaukseen käyttää mahdollisimman ohutta veistä.