Valitse sivu
How Can We Help?
< Back
You are here:
Print

Tulisiko kontrabassoa soittaa seisaaltaan vai istualtaan?

Tämä kysymys saa aikaan paljon keskustelua ja hämmennystä kontrabasson soittamisen maailmassa. Vastaus riippuu ensisijaisesti soitettavasta musiikkityylistä eli siitä, soittaako basisti jazzia, klassista musiikkia, rockia, bluesia jne. Ei kuitenkaan ole kiveen kaiverrettu sääntö, että klassisen soittajan tulisi aina istua tai jazzia soittavan basistin aina seistä; sopivaan soittotyyliin vaikuttaa yhtä paljon soittaja kuin soitettava musiikkityyli. Tässä artikkelissa käsittelemme kummankin tavan etuja, joiden perusteella kukin soittaja voi tehdä omat johtopäätöksensä.

Istuminen:  

  • Tasapaino – Jalkasi tukevat kontrabassoa, joten soitinta ei tarvitse tasapainottaa. Tämä tekee bassosta vakaamman.
  • Helpompi soittaa puhtaasti – Kontrabasso ei liiku tai käänny, joten sillä on helpompaa soittaa puhtaasti. Äänten sijainti saadaan suunnilleen samaksi istumalla aina samalla tuolilla, käyttämällä samanpituista piikkiä ja laittamalla sen kärki samalle etäisyydelle. Peukalon asento on myös luonnollisempi.
  • Jousikäden parempi kulma – Istuessasi jousikäsi on luonnollisemmassa kulmassa, sillä istut soittimen takana sen sivulla seisomisen sijaan. Myös vasemman käden liikuttelu ja navigointi on helpompaa.
  • Vähemmän väsymistä – Soittaessasi seisaaltaan kätesi pitelee bassoa, joka väsyttää kättä nopeasti. Tätä ongelmaa ei ole istualtaan soitettaessa.

Seisominen:

  • Äänen voimakkuus ja laatu – Basso soi paremmin, jos siihen ei nojata keholla, ja tuloksena on avoimempi ja kovempi ääni. Rekisterit löytyvät myös helpommin seisaaltaan soitettaessa.
  • Tuolia ei tarvita – Et voi olettaa, että jokaisessa soittopaikassa olisi sinulle soveltuva tuoli, koska useimmiten näin ei ole. Tuolin mukana kuljettaminen voi joskus olla varsin vaivalloista. Lisäksi seisominen parantaa ryhtiä.
  • Vapaus liikkua – Tämä voi kuulostaa naurettavalta, mutta se todella auttaa muusikkoja soittamaan paremmin. Esimerkiksi jazzia soittaessasi voit päästä musiikkiin paremmin sisään, jos sinulla on vapaus liikkua sen mukana. Istualtaan soittaessa olet rajoitettu vain pään nyökyttelyyn ja jalan polkemiseen.

  • Yksi seisomisen haitta on se, että se on aavistuksen epämukavaa. Tämä ongelma voidaan kuitenkin ratkaista käyttämällä irrotettavaa Laborie-piikkiä. Siinä piikki menee kulmassa kartion muotoiseen reikään, joka on porattu kontrabasson pohjan alaosaan. Siihen on liitoksissa kumipallo, joka tarjoaa hyvän pitävyyden lähes kaikentyyppisillä lattiapinnoilla. Tätä piikkiä käytettäessä soitin tuntuu seisten soitettaessa kevyemmältä, sillä se ottaa vastaan painoa vasemmalta peukalolta. Koska basso on kallellaan, siinä on suurempi ja syvempi ääni ja parempi projektio. Raskaan teräspiikin puuttuessa soitin pääsee myös värähtelemään vapaammin.

Kokeile molempia soittotapoja selvittääksesi, kumpi sopii sinulle paremmin, ja muista, että tärkeintä asiassa on omat mieltymyksesi ja tarpeesi. Ota meihin yhteyttä jos tarvitset lisätietoja, ja autamme mielellämme!

 

 

photo credit: Dani Alvarez Cañellas via photopin cc

photo credit: Haags Uitburo via photopin cc

Table of Contents