Valitse sivu
How Can We Help?
< Back
You are here:
Print

Vinkkejä nuorten muusikoiden motivointiin

Jos sinulla on lapsi, joka on kiinnostunut oppimaan soittamaan jotain soitinta, saatat miettiä, miten voisit kannustaa lastasi parhaiten ilman, että painostat häntä. Nuorten rohkaiseminen soittamaan voi olla vaikeaa tasapainottelua. Me olemme laittaneet pari vinkkiä, miten tämä onnistuu parhaiten.

  1. Tee harjoitteluajasta hänen näköistään

Jos lapsi pakotetaan harjoittelemaan, siitä voi tulla nopeasti pakkopullaa. Tämä pätee erityisesti sillon, kun vanhempi määrää milloin, miten ja kuinka kauan lapsen pitää harjoitella. Sen sijaan, että tekisit harjoitteluaikataulun sopimaan parhaiten sinulle, varmista mielummin, että se sopii mahdollisimman hyvin lapsellesi. Harjoittelun pitää olla jotain, mitä lapsesi haluaa tehdä, suunnittelee etukäteen ja odottaa innolla.

Paras tapa opettaa hyvä harjoittelurutiini lapselle on palkitsemalla häntä aina, kun hän soittaa. Keksi jokin sopiva palkinto, jolla voit osoittaa kuinka tärkeää on, että hän on panostanut omaa aikaansa soittimen harjoitteluun.

  1. Muista, että se on hänen soittimensa

Haaveilitko lapsena aina viulun soittamisesta? Tai sellon? Kenties trumpetin? Omat soittohaaveesi eivät saa vaikuttaa siihen, minkä soittimen lapsesi valitsee omakseen. Jos häneen vetoaa jokin tietty soitin, anna hänelle mahdollisuus seurata tätä intohimoa.

Lapsi joka kokeilee useita eri soittimia, todellisuudessa etsii vain itselleen sopivaa soitinta. Intohimo musiikkiin on jo tällöin olemassa, joten ole tukena ja rohkaise lastasi seuraamaan tätä.

  1. Anna lapsesi kehittää omaa musiikkimakuansa

Saattaa olla yllättävää huomata, että lapsesi jättää Beethovenin viulusonaatit vähälle huomiolle ja keskittyy soittamaan sen sijaan vain bluegrassia. Älä kuitenkaan laita häntä soittamaan tietynlaista musiikkia. Koulun orkesterit ja soittotunnit laittavat lapsesi opettelemaan tietynlaista musiikkia joka tapauksessa, niin voit olla varma, että hän saa mahdollisimman laajan musiikillisen käsityksen joka tapauksessa. Jos lapsesi tarvitsee oppitunteja vielä musiikkiopiston ulkopuolelta, että voi kehittää tarkemmin omaa tiettyä tyyliänsä, katso voitko löytää jonkin yksityisopettajan, joka on erikoistunut tähän tiettyyn musiikkityyliin.

  1. Sano ei yllätysperhe-esiintymisille

Ei ole hyvä idea laittaa lastasi kaikkien eteen ja pyytää soittamaan jotain. Tämä ei ainoastaan ole mahdollisesti noloa, vaan voi myös olla epämotivoivaa opettelevalle muusikolle. Monet musiikillisesti lahjakkaat lapset ovat myös perfektionisteja ja jos heiltä pyytää yllätysesiintymistä, se voi olla mahdollisesti hyvinkin ahdistava kokemus, eteenkin jos heillä ei ole mitään ohjelmistoa valmiina.

Jos lapsesi haluaa esiintyä perheelle, hän tulee todennäköisesti tekemään niin kysymättäkin. Ennen jotain tärkeää perhe- tai sukutapaamista, kysy onko lapsellasi jotain uutta, mitä hän haluaisi esittää. Älä kuitenkaan painosta lasta sen enempää, jos hän vastaa ei.

  1. Auta häntä tutkimaan musiikkia koulun ja soittotuntien ulkopuolella.

Nuori muusikko on kokoajan kasvamassa ja oppimassa uutta ja koulun ympäristö voi olla joskus rajoittavan tuntuinen. On olemassa paljon eri ryhmiä koulun ulkopuolella, jotka ovat erikoistuneet eri musiikkityyleihin ja oppilaat, jotka ovat aidosti intohimoisia musiikista ja oppimisesta, ovat näissä, koska haluavat, eivätkä tule sinne numeron tai suorituksen toivossa.

Tutki onko alueellasi jotain ryhmiä, jotka sopivat lapsesi tavoitteisiin ja kysy haluaisiko hän mennä käymään näissä.

Nuorella muusikolla on kehittyvä taito, jota pitää tukea eikä sitä saa tukahduttaa millään tapaa. Anna nuorelle muusikollesi tilaa kehittyä ja tutkia musiikka omilla ehdoillaan ja auta häntä kaikiin mahdollisin keinoin.

Table of Contents