Valitse sivu
How Can We Help?
< Back
You are here:
Print

Viulun kesähuoltovinkit

Kesä on aikaa, kun viulisteilla on useita erilaisia aktiviteetteja mihin osallistua, kuten soitella nuotion ääressä, ulkoilmamusiikkifestivaaleilla, esiintymisissä kesäleireillä ja muissa hauskoissa tapahtumissa.

 

Viulun soittaminen ulkona on kivaa vaihtelua talven harjoituskopissa vietetyille tunneille.

Täytyy kuitenkin muistaa, että suuret ilmankosteuden ja lämpötilan vaihtelut laittavat viulusi ja jousesi normaalia kovemmalle koetukselle ja on siksi tärkeää tietää, miten näiden ongelmien kanssa toimitaan, että voit suojata omaa kallisarvoista soitintasi paremmin kaikkina vuodenaikoina.

 

Hyvin kuumina hellepäivinä, kun ulkona on 20-30℃, sinun tulee välttää viulusi ja jousesi viemistä ulos kuumaan ilmaan tai suoraan auringonpaisteeseen. Älä jätä koskaan soitintasi suljettuun autoon, missä lämpötila voi nousta takakontissa tai matkustajan paikalla jopa 50℃! Yritä pitää suhteellisen tasainen kosteus kotonasi ympärivuotisesti; riippuen siitä missä asut, sisäilmankuivain tai ilmastointi voi auttaa kesäkuukausina. Jousisoittimet on tehty pääasiallisesti puusta, joka elää sään mukana, Puu laajentuu kosteina kesäkuukausina ja supistuu talvella.

 

Hyvin suuri kuumuus voi aiheuttaa pysyviä vaurioita ja vääntymistä puuhun ja jouhiin. Viulun lakka voi pehmetä, sulaa, kuplia tai halkeilla ja laukun linjaukset voivat jättää painaumajäljet lakkaan. Kuuma ilma voi myös saada jousen taipumaan, vääntymään tai katkeamaan. Virittimet voivat laajentua, jonka takia niitä voi olla hankala liikuttaa. Puun laajentuessa viulun ääni voi muuttua merkittävästi.

 

Siirry kesäisin aina vaaleaan ja kevyeen hartsiin, koska lämpö tekee tummasta hartsista hyvin tahmeaa. Muista aina puhdistaa kaikki hartsi viulustasi ennenkuin sillä on mahdollisuus jäädä pysyvästi lakkaan kiinni. Liima sulaa lämmössä ja saumojen aukeaminen on hyvinkin mahdollista kesäisin. Muista myös, että suuret ja äkilliset lämpötilan vaihtelut, kuten kuumasta autosta viileämpään konserttisaliin siirtyminen, voivat aiheuttaa vaurioita soittimellesi.

 

Lue lisää käteviä huoltovinkkejä, jotka voivat säästää sinut kalliilta korjauskustannuksilta, meidän blogistamme.

Table of Contents