Valitse sivu
How Can We Help?
How Can We Help?
< Back
You are here:
Print

Viulun lyhyt historia

Viulunsoiton opiskelu voi olla erittäin palkitseva kokemus niin aloittelijalle kuin kokeneelle ammattilaisellekin. Tutustu tähän viulun historiaa käsittelevään artikkeliin, jos harkitset soitto-opintojen aloittamista.

Alkuperä

Viulun historia alkaa 1500-luvun alkupuolelta Pohjois-Italiasta, ja sen esiaste oli 800-luvulta peräisin oleva jousella soitettava kielisoitin. Saman soitinperheen soittimia ovat sello ja alttoviulu. Kuten nykyisinkin, viulussa oli jo tuolloin useimmiten neljä kieltä, vaikka myös 5- ja jopa 6-kielisiä viuluja on olemassa.

Varhaiset valmistajat

Viulut olivat alun perin käsin valmistettuja, ja vanhin vahvistettu olemassa oleva 4-kielinen viulu on Andrea Amatin vuonna 1564 rakentama Kaarle IX -viulu. Samaan aikaan rakennettiin myös muita viulunkaltaisia soittimia, joissa oli enemmän kieliä tai joiden rakenne poikkesi tavalla tai toisella nykyviulusta. Yksi historian kuuluisimmista viuluista on Antonio Stradivarin vuonna 1716 valmistama Messias. Se on edelleen turmeltumattomassa kunnossa, ja sitä säilytetään Ashmolean Museumissa Oxfordissa. Stradivarin ja Amatin perheen lisäksi kuuluisia varhaisia valmistajia olivat Guarnerin perhe ja Jacob Stainer.

Modernit viulut

Nykyiset viulut valmistetaan usein muistuttamaan vanhaa viulua, mutta niissä on joitakin äänentuottoon ja soittimen käsittelyyn vaikuttavia eroja (sekä hyvässä että pahassa). Varhaisissa viuluissa käytettiin suolikieliä, mutta modernit kielet sisältävät useimmiten terästä tai muita metalleja. Useimmat nykyviulut ovat massatuotantoa, ja niitä kutsutaan myyntiviuluiksi.

Jos mieleesi putkahtaa ajatus vanhan mestarin valmistaman viulun hankkimisesta, on hyvä tietää, että niiden hinnat ovat pilvissä. (Lady Blunt 11,5 milj. €) Tarjolla on kuitenkin useita antiikkiviuluja, jotka tuottavat erinomaisen äänen, jos ne on trimmattu hyvin.

Musiikki

Kautta viulun historian sille on kirjoitettu sekä soolo- että kamarimusiikkia. Alla olevat kappaleet esittelevät viulun ilmaisuvoimaa, musikaalisuutta ja äänen kauneutta.

Näitä kappaleita ovat mm.:

  • Vivaldi:   Neljä vuodenaikaa
  • Haydn: Viulukonsertto nro 1, C-duuri
  • Mendelssohn: Viulukonsertto, e-molli, Op. 64
  • Mozart: Viulukonsertto nro 1

 

Seuraavassa joitakin modernimpia ​​esimerkkejä:

  • Berg: Viulukonsertto
  • Schönberg: Konsertto viululle ja orkesterille
  • Ure: The Garden Tower
  • Corigliano: Red Violin Caprices

Viulun soittaminen

Viulun soittotekniikka ei ole muuttunut merkittävästi sen historian aikana, vaikka soittimen rakennetta onkin muokattu. Viulu viritetään kvintteihin, ja sitä pidellään leuan alla. Vasen käsi on vastuussa äänenkorkeudesta ja oikea jousesta ja äänenlaadusta. Viulussa ei ole otenauhoja, joten soittaja oppii aikanaan vasemman käden sormien sijoituksen oikean äänen tuottamiseksi. Oikealle kädelle on monia eri jousitekniikoita, joilla saadaan aikaan erilaisia painotuksia ja sävyjä.

Viulunsoiton opiskelu voi olla erittäin palkitseva kokemus, riippumatta siitä, oletko aloitteleva oppilas ensimmäisen soittimesi kanssa tai kokenut taiteilija, joka etsii uutta soitinta. Viulun historia alkoi vaatimattomista olosuhteista, mutta nykyisin se on yksi maailman arvostetuimmista soittimista.