Valitse sivu
How Can We Help?
< Back
Print

Viulun puhdistus

Viulu on upea soitin, jonka ääntä voidaan pitää yhtenä soitinkunnan jaloimmista. Kaikkea kaunista tulee kuitenkin vaalia, ja mikäli haluat edetä viulunopinnoissasi, sinun tulee oppia pitämään soittimestasi huolta. Seuraavassa muutamia ohjeita viulun oikeanlaiseen puhdistamiseen. Alla olevat ohjeet ovat yleispäteviä, mutta käänny aina ensin ammattirakentajan puoleen, mikäli hallussasi on arvosoitin.

Viulun puhdistamiseen käy hyvälaatuinen mikrokuituliina. Älä kuitenkaan käytä samaa kangaspalaa muun soittimen pyyhkimiseen, sillä liinaan jääneet karkeat hartsipalat voivat naarmuttaa lakkaa. Kankaasta saattaa myös levitä hartsia kaikkialle soittimeen, jonka vuoksi lakkaus menettää kiiltonsa ajan mittaan. Hyvin varustetussa viulukotelossa tulisikin aina olla kaksi liinaa; yksi hartsipölyn puhdistamiseen kosketettavilta alueilta ja toinen muun soittimen puhdistamiseen.
1. Hartsin poistaminen: Pyyhi ensiksi viuluun kertynyt hartsipöly pois kevyellä kankaalla. Tämä on tärkeää, sillä soittimeen kertynyt hartsipöly voi vaurioittaa sen lakkaa. Hartsipölyä ei kannata päästää kertymään myöskään kieliin, sillä se heikentää niiden äänenlaatua. Älä koskaan käytä puhdistukseen spriitä, muita alkoholipitoisia liuoksia tai huonekalujen kiillotukseen tarkoitettuja aineita.  Vaikka alkoholipitoiset puhdistusaineet poistaisivat hartsin tehokkaasti, riski viululle on liian suuri.

Kieliin tiukasti pakkaantunut hartsi voidaan poistaa puhtaalla alkoholilla, mutta tässä tulee olla erityisen varovainen. Tipauta puhtaalle kankaanpalalle muutama pisara alkoholia ja hiero sillä kieliä. On erittäin tärkeää käyttää äärimmäisen pientä määrää alkoholia, jottei kankaasta pääse putoamaan pisaroita, jotka voivat vaurioittaa viulun lakkaa. Samalla tekniikalla voit myös puhdistaa otelaudan, jota ei useimmiten ole lakattu.

2. Käy samalla kankaalla läpi eniten kosketuksissa olevat kohdat, kuten leukatuki ja soittimen kaula. Näille pinnoille kertyy hikeä ja rasvaa iholta, joten ne tulee puhdistaa huolellisesti.

Tällaisten tahrojen ja lian ennaltaehkäisy kannattaa myös. Käsien pesu ennen soittoa on hyvä tapa, sillä niin suojelet soittimesi arvoa. Äärimmäisessä tapauksessa paras vaihtoehto on viedä soitin ammattirakentajalle, jolla on kokemusta aineiden ja niiden määrän valinnassa.

3. Markkinoilla on nykyisin joitakin puhdistustuotteita, mutta ennen niiden käyttöä kannattaa ottaa selville, ovatko ne riittävän hellävaraisia soittimellesi.  Tarkista asia paikallisesta viululiikkeestä tai pyydä muilta soittajilta vinkkejä sopivista puhdistusaineista. Joissakin näistä aineista on alkoholia, joten niiden sisältö on tärkeää varmistaa ennen puhistusta, jotta et vahingoita soitintasi.

4. Jos hallussasi on tunnetun viulunrakentajan soitin, sen puhdistus saattaa kannattaa jättää ammattilaiselle.  Siinä tapauksessa vie soitin paikalliselle rakentajalle, joka on erikoistunut kielisoitinten valmistukseen ja huoltoon. Näin varmistat, että soittimesi puhdistetaan ammattitaitoisesti ja riskittömästi.

Aika ajoin myös viulun sisäosa tulee puhdistaa. Pölyä kertyy kaikkien viulujen sisälle, riippumatta siitä, onko viulu käytössä vai makaako se vintinperällä säilytyksessä.  Paras tapa puhdistaa pöly on tiputtaa pieni määrä riisinjyviä ääniaukoista viulun sisään.  Pyörittele riisiä kannen, pohjan ja sarjojen sisäpinnoilla kevyesti, jolloin riisinjyvät keräävät pölyn mukaansa.

Viulun peruspuhdistus on helppoa, mutta perusteellisempi puhdistus kannattaa jättää ammattilaisen käsiin. Ota yhteyttä tai pistäydy liikkeessämme, jos sinulla on asiaan liittyviä kysymyksiä. Voimme antaa sinulle vinkkejä ja päättää yhdessä parhaan puhdistustavan.

Table of Contents