Valitse sivu
How Can We Help?
< Back
You are here:
Print

Viulun säilytys

Paras paikka viulun säilytykseen on sen oma kotelo. Viulun säilytyksessä huomioon otettavia tekijöitä ovat tasainen lämpötila ja kohtuullinen ilmankosteus. Hankkimalla muutaman ruukkukasvin huoneeseen (ja kastelemalla niitä säännöllisesti) varmistat, että huoneessa on riittävän kosteaa. Kylmänä vuodenaikana voi olla tarpeellista käyttää Dampit-kosteutinta, jolla voidaan ehkäistä liimaukseen tai, mikä pahempaa, puuhun itseensä syntyvät halkeamat. Yleisesti ottaen pienemmät soittimet, kuten viulu ja alttoviulu, ovat vähemmän herkkiä lämpötilan ja kosteuden vaihteluille kuin suuremmat soittimet, kuten erityisesti sello.


Viulu tulisi säilyttää suojassa vedolta ja suoralta auringonpaisteelta. Varmista myös, ettei kotelo ole tiellä, jottei sitä tönitä ohi kulkiessa. Koteloa ei kannata myöskään säilyttää sellaisella paikalla hyllyllä tai kaapissa, josta se voi pudota muita tavaroita haettaessa. Huoneen nurkka saattaa tuntua loogiselta paikalta säilytykseen, mutta huomioi, että erityisesti vanhoissa rakennuksissa seinät saattavat olla erittäin kylmät. Siinä tapauksessa viulun toinen puoli on huoneen lämpimään ilmaan ja toinen puoli kylmään seinään päin. Tämä on vaarallinen yhdistelmä, joka voi pahimmassa tapauksessa aiheuttaa halkeamia.

 

Kun laitat viulun koteloon, varmista, ettei siihen koske teräviä esineitä, jotka voivat vaurioittaa lakkaa. Useimmissa koteloissa on pehmeä kangas, jonka voit levittää kannen, kaulan ja kierukan päälle ennen viulukotelon sulkemista. Tämä kangas suojaa viulua kotelon kannessa olevan jousen aiheuttamilta naarmuilta. Jos kotelossasi ei ole kangasta tai jos soitin ei istu napakasti koteloon, jousen frossi kannattaa kietoa suureen, ohueen kangaspalaan, kuten nenäliinaan. Frossin reunataiheuttavat eniten haittaa soittimen lakkaukselle. On kuitenkin parempi peittää soitin kokonaan, jottei siihen tipu hartsia jousesta (ks. Viulun puhdistus -artikkeli). Monet soittajat kietovat soittimensa silkkiin tai vastaavaan materiaaliin, joka suojelee soitinta, parantaa kotelon istuvuutta ja pehmentää iskuja. Varoitus: Viuluun ei koskaan tule kohdistua painetta kotelossa, eikä sitä saa pakottaa koteloon! 

 

photo credit: Julia Folsom via photopin cc

Table of Contents