Valitse sivu
How Can We Help?
< Back
You are here:
Print

Viulun syyshuoltovinkit

Eri vuodenajat vaikuttavat viuluun ja saattavat muuttaa sen äänenlaatua radikaalisti. Lämpötilan- ja ilmankosteudenvaihtelut saavat viulusi puun elämään eli laajenemaan ja supistumaan näiden vaihdellessa hieman. Olemme koonneet parhaat vinkit koskien viulun sykysistä huoltoa ja hoitoa.

  1. Älä laita tappivahaa viritystappeihin kylmillä ilmoilla.Pienempi ilmankosteus ja kylmät lämpötilat supistavat puuta ja viritystapit eivät ole poikkeus. Viritystappien supistuessa ne saattavat liukua pois tappilaatikosta. Tästä syystä tappivahaa ei kannata käyttää kylmillä ilmoilla, koska se vain lisää tappien liukumisen riskiä. Ongelma on helppo korjata kiertämällä kielet mahdollisimman lähelle tappilaatikoiden reunoja. Kielet pysyvät näin paremmin paikoillaan ja ehkäisevät samalla tappien liukumista. Ole kuitenkin tarkkana, että et kierrä kieliä liian lähelle tappilaatikkoa, niin että viritystappeja on vaikea pyörittää.
  2. Käytä nestemäistä tappivahaa viritystappien liukumisen estämiseen. Nestemäistä tappivahaa voi käyttää myös estämään tappien sijoiltaan menemistä. Poista viritystappi ja laita kaksi tippaa tätä kohtiin, joista viritystappi on kiinni tappilaatikkoon. Tämän jälkeen laita tappi takaisin tappilaatikkoon samalla pyörittäen kiristyvään suuntaan. Varmista, että tappi pysyy paikallaan ja pyörii helposti ennen, kuin laitat kielen takaisin paikoilleen.
  3. Käytä kostutinta kuivissa ilmastoissa. Hyvin kuivat ilmastot voivat vaatia viulunkostuttimien käyttöä. Kostuttimet voidaan laittaa joko viulukoteloon tai itse viulun sisälle.
  4. Älä koske jouhiin sormillasi tai kiristä joustasi liikaa. Ihon öljy reagoi jouhien kanssa, niin, että jouhien on vaikea tarttua kieliin. Jousen puun ja jouhien välillä pitäisi olla aina noin lyijykynän kokoinen väli. Muista aina ottaa jännitys pois jousestasi ennen kuin laitat sen takaisin viulukoteloosi.
  5. Älä säilytä viuluasi kodin ulkoseinien tai ikkunoiden lähettyvillä. Viulun säilyttäminen näiden lähettyvillä altistaa soittimen äkillisille lämpötilan vaihteluille. Äkilliset lämpötilan tai ilmankosteuden vaihtelut voivat aiheuttaa halkeamia tai saumojen aukeamisia jousisoittimissa. Säilytä viuluasi aina hyvässä viulukotelossa kaukana ulkoseinistä.
  6. Älä koskaan säilytä viuluasi suorassa auringonvalossa tai lähellä pattereita. Suora auringonvalo ja korkea lämpötila voi sulattaa viulun lakan.
  7. Puhdista viulusi aina soittamisen jälkeen. Käytä puhdistamiseen kahta erillistä puhdasta mikrokuituliinaa, joista toisella poistat hartsin kielistäsi ja otelaudalta. Pyyhi toisella liinalla kaikki mahdollinen pöly, lika ja öljy muista osista viulustasi, erityisesti leukatuestasi.
  8. Vie aina soittimesi ammattilaisen korjattavaksi. Avautuneet saumat ja halkeamat täytyy aina korjata ammattilaisen toimesta mahdollisimman nopeasti niiden ilmetessä. Viulunkorjaajat käyttävät omaa erityistä soitinliimaa saumojen ja halkeamisen liimaukseen. Soittimen korjaaminen itse voi aiheuttaa todella pahoja vaurioita soittimelle.
Table of Contents