Valitse sivu
How Can We Help?
< Back
You are here:
Print

Viulunsoiton aloittaminen aikuisena

 

Rakastat viulumusiikkia ja olet aina haaveillut salaa soittavasi, vaikket ole koskaan edes koskenut jouseen. Nyt olet jo aikuinen ja ajattelet varmaan, että on liian myöhäistä oppia soittamaan viulua. Tämä ei ole kuitenkaan totta. Soittimen opettelussa ei ole mitään mystistä. Jos on motivoitunut harjoittelemaan ja valmis oppimaan, voi soittamisen aloittaa minkä ikäisenä tahansa.

Tässä on neljä vinkkiä viulunsoiton opetteluun ikään katsomatta:

  1. Löydä opettajasi

Hyvän opettajan löytämiseen pätevät samat lainalaisuudet niin lapsille kuin aikuisille, paria poikkeusta lukuunottamatta. Hyvällä opettajalla on yleensä monia oppilaita, koska hyvät opettajat houkuttelevat lisää oppilaita, kun muut huomaavat heidän oppilaidensa kehittyvän nopeasti. Hyvillä opettajilla on riittävä koulutus, niin muusikkoina kuin soitonopettajina. Nämä opettajat järjestävät yleensä paljon tilaisuuksia oppilailleen soittaa julkisia esityksiä. Aikuisten aloittelijoiden kannattaa etsiä opettaja, joka on työskennellyt ennenkin aloittelevien aikuisten kanssa, että voi ymmärtää paremmin, miten esimerkiksi aikataulutus järjestetään sopimaan työn, opiskelun tai vanhemmuuden aikatauluihin.

  1. Löydä instrumenttisi

Aloittelijana, sinun ei tarvitse heti ostaa huippuviulua menestyäksesi, mutta sinun kannattaa varmistaa, että ostat viulusi joltain, joka tietää paljon viuluista, niiden rakenteesta, korjauksesta ja entisöinnistä. Sinun täytyy varmistua siitä, että soittimesi myyjä tietää, miten viulu pitää säätää oikeaoppisesti ja mitkä kielet sopivat kyseiseen instrumenttiin. Muista pyytää soittimen mukana myös hyvä jousi ja varaa tarpeeksi budjetistasi sen ostoon. Hyvä nyrkkisääntö jousen ostohinnalle on, että se arvo kannattaa olla noin 25% viulun arvosta.

Pyydä opettajaasi suosittelemaan hyviä jousisoitinliikkeitä. Näytä aina soittimesi opettajallesi ja jollekin soitinrakentajalle ennen ostopäätöstä, että voit varmistua, että soittimessa ei ole piileviä rakenteellisia ongelmia, jotka voivat aiheuttaa ongelmia tulevaisuudessa. Parasta olisi, jos opettajasi pääsee mukaan soitinliikkeeseen kanssasi arvioimaan sinulle soveltuvimmat soittimet.

Muista, että huono soitin voi viedä motivaation soittamaan, jos sen äänenlaatu on ala-arvoinen tai se on vaikeasti soitettava. Sinun ei kuitenkaan tarvitse laittaa soittimeen kiinni omaisuuksia saadaksesi laatusoitinta. Ole kuitenkin valmis satsaamaan hyvään soittimeen jo alusta alkaen, että soittajan urasi saa mahdollisimman hyvän alun.

  1. Löydä musiikkisi

Jos haluat opetella uuden kielen, sinun täytyy ympäröidä itsesi kyseisen kielen ja sen maan kulttuurin kanssa. On tärkeää kuulla ihmisiä, jotka puhuvat tätä kieltä äidinkielenään, että opit oikean ääntämyksen, mutta myös siksi, että kuulet sujuvaa kielenkäyttöä, joka motivoi opettelemaan kieltä nopeammin. Sama pätee myös toisenlaisen kielen, musiikin, opetteluun.

Löydä kappaleita, jotka inspiroivat sinua ja kuuntele, kun huippumuusikot, kuten Perlman soittavat näitä. Kuuntele useita kertoja, että pääset syvemmälle kappaleen hienovaraisten nyanssien kuunteluun. Käy katsomassa paikallista sinfoniaorkesteriasi tai sooloesityksiä, että voit kuuntelun lisäksi nähdä ihmiset musiikin takana. Tämä auttaa sinua pääsemään sisälle musiikilliseen maailmaan, joka auttaa sinua pysymään motivoituneena, inspiroituneena ja oppimaan näin paremmin.

  1. Löydä rytmisi

Tulee olemaan hetkiä, jolloin et vain halua harjoitella tai luulet, että olet vain liian kiireinen löytääksesi aikaa harjoitella. Tästä voi syntyä iso ongelma, joka voi viedä kehitystäsi paljon taaksepäin. Pyri säännölliseen soittohetkeen viulusi kanssa joka päivä, äläkä luista siitä. Voit valita onko tämä aika aikaisin aamulla ennen töitä, vai illalla päivällisen jälkeen. Tärkeintä on valita aikataulu ja pysyä siinä. Soiton opiskelussa harjoittelukertojen kesto ei ole läheskään niin tärkeää kuin se, että harjoittelee joka päivä.

Voit oppia mitä tahansa, minkä ikäisenä vain, jos olet vain tarpeeksi innostunut ja motivoitunut. Haluat todennäköisesti oppia soittamaan viulua, koska musiikki on jonkinasteinen intohimosi. Pidä musiikki korvissa ja mielessäsi sekä innostus sydämessäsi. Ei ole koskaan liian myöhäistä oppia soittamaan.

Table of Contents