Select Page

Sello ja kontrabasso talvella

Sello ja kontrabasso kykenevät onneksi mukautumaan lieviin ilmankosteuden muutoksiin, sillä kannen ja pohjan kaareva muoto nousee ja laskee puun laajentuessa ja supistuessa. Jopa lievät muutokset suhteellisessa ilmankosteudessa voivat kuitenkin saada aikaan huomattavan muutoksen instrumentin äänessä ja äärimmäiset muutokset voivat aiheuttaa vaurioita. Paras ilmankosteus soittemellesi riippuu ilmankosteudesta, joka vallitsi silloin, kun sellosi liimattiin ja/tai koottiin viimeksi. Selloille paras suhteellinen kosteus on yleensä 40 ja 60 prosentin välillä. 30% on liian alhainen kosteus ja 20% jo vaarallinen ja kontrabassoille vastaavanlailla.

  • Kuivat olosuhteet
  • Korkea ilmankosteus
  • Huoneen ilmankosteus
  • Oireet ja merkit

Kuivat olosuhteet

Kuivissa olosuhteissa (alle 40% suhteellinen ilmankosteus) kannen ja pohjan kaaret kutistuvat äänipinnan molemmissa päissä, jolloin sello/kontrabasso saattaa reagoida huonosti ja sen äänestä voi tulla kuiva ja kova.  Jos puu supistuu lisää, muodon muuttumisen aiheuttama jännite kohdistuu yleensä instrumentin ala- ja yläosiin, sillä kaarevuus loivenee näillä alueilla ja ne eivät siksi voi muuttaa muotoaan.  Jos jännite lisääntyy tasaisesti, eläinperäinen liima, joka liittää kannen ja pohjan sarjaan, pääsee irti jännitekohdista.  Sellon ääni kärsii avautuneiden saumojen vuoksi, mutta osat eivät vaurioidu, kuten kontrabassossakaan. Kuitenkin mikäli ilmankosteus alenee äärimmäisen paljon ja saumojen liimaus ei irtoa, kanteen tai pohjaan saattaa tulla halkeamia.  Toinen yleinen oire alhaisesta ilmankosteudesta on kielten korkeuksien aleneminen; eri kutistumistasot kaulan kannassa aiheuttavat kaulan kulman muutoksen, jolloin otelaudan alaosa nousee lähemmäs kieliä. (alla oleva taulukko näyttää alhaisen ja korkean ilmankosteuden yleisimmät oireet)

Korkea ilmankosteus

Korkean ilmankosteuden olosuhteissa (yli 60% suhteellinen ilmankosteus) sellon vastus ja projektio saattavat heikentyä ja äänipinna saattaa löystyä liikaa. Kaulan kanta laajenee lakkapuolelta, jolloin kielten etäisyys on tavallista suurempi.
Ilman lämpötilalla on suuri vaikutus suhteelliseen ilmankosteuteen. Jos esimerkiksi ulkoilman suhteellinen ilmankosteus on 40% ja ulkolämpötila on -8°C, ilman liikkuessa lämmitettyyn 20-asteiseen sisätilaan suhteellinen ilmankosteus putoaa vaaralliselle tasolle 18 prosenttiin. Talvikuukaudet ovat vaarallisinta aikaa sellolle, sillä silloin kylmän aiheuttama alhainen ilmankosteus alenee entisestään keskuslämmityksen vuoksi. Suhteellinen ilmankosteus Suomessa voi olla kylmimpinä aikoina jopa 10-15%.

Huoneen ilmankosteus

Jos huoneesi ilmankosteus on liian alhainen, voit käyttää ilmankostutinta, mutta huomattavasti edullisempi ja yksinkertaisempi ratkaisu on säilyttää soitinta kotelossa ja käyttää kotelon ilmankostuttajaa kosteustason säätelyyn. Kotelossa on järkevää käyttää digitaalista kosteusmittaria, joka tarkkailee soittimen ympäröivää tilaa ja muistuttaa ilmankostuttimen kosteuttamisesta.  Sisäänrakennetut (ei pattereilla toimivat) kotelon kosteusmittarit ovat tunnetusti epätarkkoja, mutta jotkut nykyaikaiset digitaaliset kosteusmittarit ovat erittäin luotettavia.

Alhaisen ja korkean ilmankosteuden oireita

Suhteellinen ilmankosteus liian alhainen (mahdollisesti alle 40%)

Äänipinna on kireä; soittokohta liikkuu kauemmas tallasta
Vastus jousen alla lisääntyy
Diskanttiäänet kovia, bassoala rajoittunut
Ääni voi muuttua vihlovaksi: vahva diskantti ja reagoimaton bassoalue
Saumat saattavat avautua

Hyvä suhteellinen ilmankosteus

Sello/kontrabasso soi normaalisti

Suhteellinen ilmankosteus liian korkea (mahdollisesti yli 60%)

Jousen soittokohta liikkuu liian lähelle tallaa, jolloin soitettaessa ei saada täyttä sointia
Vastus jousen alla vähenee

Bassoalue reagoi vetelästi tai vapaasti; diskanttiala on heikko
Ääni saattaa olla yliresonoiva ja siitä puuttuu ydin
Saumat saattavat avautua

HUOM. Jos soittimesi käyttäytyy tavallisesti joko liian alhaisen tai liian korkean ilmankosteuden kuvauksien mukaan, se saattaa kaivata säätöä. Seuraa kuulostaako oma instrumenttisi parhaimmalta kostealla vai kuivalla säällä ja tuo se meille.

Aukioloajat

Ma 9.00 - 16.00

Ti 9.00 - 16.00

Ke 11.00 - 18.00

To 11.00 - 18.00

Pe 9.00 - 16.00

Lauantaisin ja muina aikoina sopimuksen mukaan

Lämpimästi tervetuloa

Sunnuntai
Olemme suljettuna

Ota Meihin yhteyttä

Puhelin

Osoite

Mechelininkatu 28B

00100 Helsinki