Valitse sivu

JOUSISOITTIMEN TRIMMAUS

 

Viimekädessä soittimen koko potentiaali voidaan saavuttaa vain oikealla trimmauksella. Trimmaus joko parantaa tai heikentää puun ja soittimen kokoonpanon toimivuutta. Yleisesti ottaen paremmat soittimet reagoivat trimmaukseen enemmän kuin halvemmat soittimet.

 

Kallis talla ja kalliit kielet eivät välttämättä paranna soittimen toimivuutta. Oikealla trimmauksella soitin voidaan kuitenkin saada toimimaan parhaalla mahdollisella tavalla. Optimaalinen trimmaus riippuu sekä soittimesta että soittajasta. Yleisesti ottaen voidaan kuitenkin sanoa, että soittimen laadun mukainen perustrimmaus on riittävä. Trimmatessamme käymme läpi viritystapit, otelaudan, satulan korkeuden, äänipinnan, kieltenpitimen ja tallan.

 

Talla

Sovitamme tallan jalat soittimen etukanteen käyttämällä veistä ja pehmeää grafiittia ja varmistamme, että soitin ja talla liittyvät toisiinsa saumattomasti.

Jousisoittimissa tallan tulee olla irtonainen. Tallaa ei koskaan kiinnitetä tai liimata soittimen etuosaan, vaan ne pysyvät paikallaan sen päältä kulkevien kielien aiheuttaman jännitteen vuoksi.

Tarkkuus, jolla talla on leikattu ja sovitettu tiettyyn soittimeen, määrittää hyvin pitkälle soittimen äänen karaktäärin ja laadun.

How Violins Talla
Viritystapit

Viritystapit

 

Viritystappien tulee olla sopivan kokoisia ja toimia helposti kädessä. Oikeankokoinen viritystappi on ilo käyttää. Varmistamme, että viritystapit ovat oikean kokoisia ja että ne toimivat sulavasti ja turvallisesti. Lopuksi lisäämme niihin Hill-tappivahaa.

 

 

Äänipinna

 

Äänipinna, jota kutsutaan myös pönkäksi, tulee sovittaa paikalleen soittimen etu- ja takaosan väliin erittäin huolellisesti. Sen kireys, sopivuus ja asento ovat äärimmäisen tärkeää jousisoittimen tasapainolle, voimakkuudelle ja fokukselle.

 

 

Viritystapit

Otelauta

 

Tarkastamme otelaudan oikean kaarevuuden ja pituussuuntaisen koveruuden ja korjaamme sitä tarvittaessa. Tämä toimenpide jää usein tekemättä opiskelijoilta, ja se voi aiheuttaa surinaa ja muita ongelmia soitettaessa.

 

Yläsatula

 

Tarkastamme ja korjaamme yläsatulan tarvittaessa. Uusissa opiskelijasoittimissa yläsatula on usein liian korkea, ja se tekee niistä vaikeasti soitettavia. Kielen kolon leveys yläsatulassä (ja tallassa) tulisi olla suurin piirtein yhtä suuri kuin kielen halkaisija, mutta vain 1/3 sen syvyydestä. Kielen tulee levätä kolon päällä, ei sen sisällä.

 

Viritystapit

Yhteystiedot

  • Mechelininkatu 28 B
  • 00100 HELSINKI
  • +358 50 465 4844

Aukioloajat

  • Ma 10-16
  • Ti   10-16
  • Ke  10-18
  • To   9-18
  • Pe   9-16