Valitse sivu
Niccolo Paganini

Niccolo Paganini

Niccolo PaganiniOn harvoja säveltäjiä, jotka ovat vaikuttaneet viulun soittoon ja sävellykseen yhtä paljon, kuin Niccolò Paganini. Hän tuli tunnetuksi virtuoottisena viulunsoittajana ja säveltäjänä ja on vaikuttanut muusikoiden käsitykseen viulun mahdollisuuksista soittimena ympäri maailmaa.

Paganini syntyi 1782 pohjois-Italiassa. Hän aloitti soittamalla mandoliinia 5-vuotiaana isänsä opastusella ja siirtyi viuluun ollessaan 7-vuotias. Hänen musiikillinen lahjakkuutensa huomattiin hyvini nopeasti ja hän sai useita stipendejä viulunsoiton opiskeluun. Hän oli monien kuuluisien viulistien opeissa, kuten Giovanni Serveton, mutta kehittyessään hänen soittotaitonsa ylittivät opettajien nopeasti. Hänen isänsä oli kuitenkin ahkera etsimään uusia opettajia lapsivirtuoosilleen.

Ranskalaisten hyökätessä pohjois-Italiaan 1796 Paganinin perhe muutti etelään Livornon kaupunkiin. Siellä hän alkoi saada mainetta freelancemuusikkona ja säveltäjänä. Hänet palkattiinkin pian Napoleonin siskon hoviviulistiksi. Vuoden 1809 lopuilla hän jatkoi taas Italian kiertämistä keikkamuusikkona. Näinä vuosina hänen sävellystyötänsä alettiin tosissaan noteeraamaan.

Vaikka hän oli kuuluisa Italiassa, Paganini ei ollut vielä lyönyt läpi muualla Eurooppaa. Se oli vasta, kun hän piti konsertin 1813 La Scalassa Milanissa, että hän sai nimensä tunnetuksi ympäri Eurooppaa. Hän alkoi tämän jälkeen kiertämään Euroopan isoja kaupunkeja.

Paganini kärsi useista kroonisista sairauksista ja ne alkoi vaikeuttamaan hänen uraansa sen loppupuolella. Vaikka hän sävelsi musiikkia vuoteen 1830 asti, hänen terveytensä heikkeneminen vaikeutti hänen soittajan työtä. Paganini kuoli 1840, mutta hänen perintönsä jäi elämään.

Paganin kuuluisiin teoksiin kuuluu muun muassa 24 kapriisia ja Konsertto no 1. Nämä teokset olivat aikanaan uraauurtavia, koska oli harvinaista, että viulu oli teoksissa sooloinstrumenttina.