Valitse sivu

Jos olet sähköbasson soittaja, olet saattanut joskus pohtia kontrabassoon siirtymistä. Nämä soittimet eroavat toisistaan merkittävästi pitelytavassa ja äänenlaadussa, ja ne tarjoavat hyvin erilaiset musiikilliset tulokset. Voidaksesi tietää, kumpi niistä soveltuu sinulle paremmin, sinun tulee antaa kontrabassolle jonkin verran aikaa voidaksesi totutella siihen, miltä se tuntuu.

Kontrabasson ääni ja koko

Kontrabassoon siirtyminen sähköbassosta vaatii aluksi soittajaltaan paljon tekniikan uudelleen opettelua

Kontrabasson vaikuttava koko voi tuntua uhkaavalta, mutta sen ääni on vertaansa vailla musiikin maailmassa. Jos olet pienikokoinen ja valitsit alun perin sähköbasson pienemmän koon vuoksi, huomioi, että kontrabassoja on tarjolla myös erikokoisina. Kontrabasson ei tarvitse olla täysikokoinen parhaan äänenlaadun aikaansaamiseksi. Pienemmällä soittimella soittaminen tarkoittaa ainoastaan, että jousen käsittely ja sormitukset sujuvat sinulta helpommin.

Kunto ja hinta

Klassisen rakenteensa vuoksi kontrabasso on tyypillisesti sähköbassoa kalliimpi hankinta. Voit halutessasi hankkia kontrabasson käytettynä, mutta siinä tapauksessa se kannattaa ehdottomasti tarkastuttaa ammattilaisella ennen ostopäätöksen tekemistä. Ammattilainen voi kertoa, onko bassossa ongelmia, jotka saattavat vaikuttaa sen ääneen. Kielisoittimen kunnon tarkastaminen on aina tärkeää ennen ostoa, olipa kyseessä sitten kontrabasso, viulu, kitara tai sähköbasso.

Kielitys

Hankkiessasi kontrabassoa sinun tulee tottua toisenlaiseen kielitystapaan. Kielet tulee kiertää viritystappeihin, ja niiden tulee nojata tallaan oikeissa kohdissa. Jos kielet eivät ole oikein tallalla, soittimen ääni muuttuu. Tämä poikkeaa merkittävästi sähköbassosta, joten jopa kielittämiseen totuttelu tulee viemään aikaa. Kielten vaihtamista lukuun ottamatta kaikki muut muutokset kannattaa jättää ammattilaiselle.

Harjoittelu

Suurimman muutoksen huomaat, kun alat soittaa kontrabassoa. Jousitekniikan ja sormituksien opettelu voi tuntua aluksi vaikealta, etenkin koska soitinta pidetään pystyssä. Oikean jousiotteen opettelu vaatii paljon harjoittelua. Harjoittelemalla peilin edessä voit varmistaa, että jousi kulkee kielten päältä 90-asteen kulmassa, joka on välttämätöntä vahvan ja selkeän äänen tuottamiseksi. Vasemman käden käyttö on hieman helpompaa kielisoittimeen tottuneille, mutta pidemmät etäisyydet vaativat myös totuttelua. Kontrabassossa ei ole otenauhoja, joten sinun tulee myös opetella äänien oikeat kohdat. Vaihtaessasi sähköbassosta kontrabassoon sinun kannattaa ottaa tunteja, joilla voit opetella oikean viritystavan. Opettaja voi myös asettaa soittimeesi teipinpaloja osoittamaan eri äänten paikat. Vaikka pystybassoa soittaessa käytetään yleensä kolmea tai neljää sormea, äänien suuren etäisyyden vuoksi oikean paikan löytäminen on monimutkaisempaa kuin sähköbassossa. Harjoiteltuasi jonkin aikaa äänten paikkoja voit poistaa teipit, ettei niistä jää jälkiä bassoon.

 

photo credit: richardkaby via photopin cc