Valitse sivu
Elina Vähälä on suomalainen viuluvirtuoosi

Suomalainen Elina Vähälä kuuluu maailmanluokan viulisteihin. Hän on valloittanut lukuisia konserttisaleja ympäri Eurooppaa, Afrikkaa ja Yhdysvaltoja. Mikä saa tämän Yhdysvalloissa syntyneen viulistin erottumaan klassisen musiikin kentällä?

 

Räiskyvän tekniikan ja palavan intohimon yhdistelmä

Monipuolinen muusikko omaa sekä sujuvan tekniikan että sisäisen fraseerauskyvyn. Vähälän verkkosivuilla oleviin erinomaisiin arvosteluihin perustuen hänellä on molempia; sekä loistava tekniikka että poikkeuksellinen musiikillinen mielikuvitus. Täydellisen äänenlaadun aikaansaamista ei voi aina opetella, ja Vähälän luonnolliset kyvyt vievät hänet siihen harvinaiseen paikkaan klassisessa musiikissa, jossa musikaalisuus nousee teknisten vaatimusten yläpuolelle.

 

Kattava repertuaari

Jotkut huippuviulistit keskittyvät ainoastaan tiettyihin säveltäjiin tai aikakausiin, mutta Vähälä pystyy soittamaan repertuaaria barokista moderniin musiikkiin. Toistaiseksi hänen ohjelmistossaan on säveltäjiä Vivaldista Bergiin ja Bartokiin. Vähälä tilasi myös uuden viulukonserton säveltäjä Jaakko Kuusistolta, jonka hän kantaesitti viime vuonna. Jokaisen viulunsoiton ystävän tulisi kuulla tuo vahva ja herkkä esitys.

 

Nuorten lahjakkuuksien tukeminen

Tämäntasoisten viululahjakkuuksien ilmaantuessa lavoille huomio kiinnittyy myös siihen, mitä he voivat tarjota uusille sukupolville. Vähälä oli mukana perustamassa suomalaista Viuluakatemiaa, jonka tarkoituksena on täydentää nuorten lahjakkaiden viulistien koulutusta. Jos hän kykenee siirtämään oppejaan muille viulisteille tehokkaasti, viulunsoitto voi nousta Suomessa täysin uudelle tasolle.  

 

Levytysura vasta alussa

Vähälä on levyttänyt vasta yhden levyn, jota ei ole edes saatavilla joka puolelta maailmaa, mutta uusia levyjä odotetaan jo innolla. Vähälän fanit eivät kuitenkaan halua hänen jäävän pois konserttilavoilta liian pitkäksi aikaa, sillä hänen soittonsa kuuleminen elävänä on unohtumaton kokemus.