Valitse sivu

Uuden soittimen ostaminen

Kun olet ostamassa uutta jousisoitinta, tärkeintä on ymmärtää, mitä haluat soittimeltasi ja mihin käyttöön olet sitä ostamassa. Solistina tarvitset soittimen, joka projisoi voimakkaasti ja selkeästi. Jos ilmestyt orkesterin koesoittoon ponnettoman viulun kanssa, olet menettänyt paikkasi ennen kolmatta nuottia. Kamarimusiikissa puolestaan tarvitset selkeyttä ja valtavan väriskaalan, muttet niin voimakasta ääntä.

Testaa muiden soittimia mahdollisuuksien mukaan

Ennen kuin aloitat uuden soittimen etsinnän, kokeile esimerkiksi ystäviesi, opettajasi ja orkesterikollegoittesi soittimia, jotta saat hyvän tuntuman siitä, miten ne eroavat toisistaan.

Etsi luotettava ja palveleva soitinliike

Kysy opettajaltasi ja muilta soittajilta suosituksia luotettavista soitinliikkeistä. Hyvä liike on usein erikoistunut jousisoittimiin ja on kalliimpi, mutta voit myös luottaa siihen, että soittimesi on laadukas. Kannattaa myös harkita soittimen ostamista rakentajalta tai välittäjältä, sillä silloin saat luotettavaa palvelua myös ostotapahtuman jälkeen. Liike, jossa on hyvä työpaja, työstää aina myymiään soittimia jättämättä niitä tehdasasennusten varaan. Näin saat apua esimerkiksi soittimen trimmaamiseen, joka on erittäin tärkeää helpolle soitettavuudelle sekä soittimen potentiaalin maksimoinnille Sinun soittotyylisi mukaan. 

Päätä budjettisi etukäteen

Mieti tarkkaan, paljonko haluat ja voit soittimeesi sijoittaa. Kerro hintahaarukka myös liikkeessä, mutta älä tee ostopäätöstä hinnan perusteella. Halvempi soitin saattaa sopia Sinulle paremmin kuin kalliimpi ­– kaikki riippuu soittajan tarpeesta.

Uusi vai vanha soitin?

Mieti, etsitkö soitinta viemään sinua urallasi eteenpäin vai ostatko soittimen sijoitusmielessä. Pidä myös mielessäsi, että ammattimuusikkona eteesi tulee tilanne, jolloin joudut vaihtamaan soittimesi parempaan. Tällöin on tärkeää, että soittimesi säilyttää tai jopa kasvattaa arvoaan.

Uusi soitin on usein soitettavuudeltaan parempi, mikä tekee uusista instrumenteista paremman valinnan heille, jotka eivät voi käyttää hankintaan suuria summia. Muita uuden soittimen etuja ovat, että sen alkuperä on tiedossa ja soitin on taatusti erinomaisessa kunnossa. Uuden soittimen myynti saattaa kuitenkin olla hankalaa myöhemmin, sillä kaikista soittimista tulee käytettyjä ennen kuin niistä tulee antiikkia. Mikäli ostat uuden soittimen, varaudu sen sisäänajoon, joka ei toki ole vaikeaa; kuuden viikon käyttö avaa täysin uuden soittimen.

Mikäli ostat soittimen sijoitusmielessä, pyydä myyjäliikkeeltä varmistus soittimen alkuperästä ja tietoa sen historiasta. Vanhasta soittimesta kannattaa aina pyytää myös ulkopuolinen mielipide toiselta soitinrakentajalta. Varmista myös, että perusmitat ovat standardien sisällä. Mikäli soitinvartalon pituus on paljon yli 35 cm, koko vaikuttaa merkittävästi jälleenmyyntiin.

Roderich%20Paesold%20PA401E%20saksalainen%20viulu%20(1%20of%205)

Testaa soitinta huolella

Soittimen testaaminen on tärkeää. Vain sillä tavoin voit löytää itsellesi sopivimman soittimen. Älä arvioi samalla kerralla enempää kuin kuutta soitinta. Korvasi turtuvat soinnin sävyeroihin nopeasti, minkä vuoksi kannattaa tarvittaessa testata soittimia useampaan otteeseen.

Kun testaat soitinta, älä kuuntele omaa soittoasi vaan soittimen ääntä. Älä testaa soitinta vaikealla kappaleella, vaan soita jotakin, jonka tunnet. Soita jotakin hidasta ja melodista, jotta voit arvioida äänenlaadun, ja jotakin nopeaa arvioidaksesi soittimen käyttäytymistä. Kokeile kohtia kappaleesta, jotka ovat ekspressiivisiä ja testaavat kaikkia rekistereitä koko instrumentin alalta. Hae ilmaisun tasaisuutta koko kielen pituudelta niin, ettei ääni putoa keskellä, vaikkakin ylä- ja alapäässä äänen tulee olla voimakas.

Soittimen kokeiluaika

Pyydä soitin kokeiluun. Jotkut liikkeet antavat soittimen viikoksi, toiset pidemmäksikin aikaa. Luota vaistoosi testatessasi soitinta liikkeessä. Kun olet löytänyt mielestäsi hyvän vaihtoehdon uudeksi soittimeksi, ota se mukaasi koesoittoon.

Huomaat varsin nopeasti, jos kokeilussa oleva soitin ei tunnukaan omalta. Voit palata liikkeeseen hakemaan uusia vaihtoehtoja kokeiluun. Kannattaa soittaa asiasta heti, vaikkei välittömästi pääsisi uudelleen liikkeeseen.

Älä tee päätöstä ulkokuoren perusteella

Älä anna soittimen ulkokuoren hämärtää arviotasi soittimen soitettavuudesta ja äänestä. Hyvin tehty jousisoitin näyttää aina hyvältä; sen puu on kaunis ja lakkaus tasainen ja kiiltävä. Ei siis tokikaan kannata ostaa soitinta, jonka ulkokuoren koet häiritsevän omaa silmääsi, vaikka se soisikin hyvin, mutta sointi tulee pitää valinnassa etusijalla.

Hanki ulkopuolinen mielipide

Näytä soitinta opettajallesi. Muista kuitenkin, että jotkut opettajat saavat välityspalkkioita soittimista, eivätkä he siksi aina ole puolueettomia.

Vie soitin myös konserttisaliin ja anna jonkun toisen soittaa sitä. Näin voit itse kuunnella soittimen projisointia salin perältä. Soitin saattaa kuulostaa läheltä ohuelta ja karhealta (kuten jotkut Stradit), mutta kauempaa upealta.

Aina kannattaa kysyä myös toisen soitinrakentajan tai välittäjän mielipidettä. He eivät välttämättä ota kantaa hintaan tai alkuperään, mutta he voivat kertoa sinulle soittimen kunnosta ja iästä sekä siitä, onko soittimessa piilotettuja paikkoja. Vauriot saattavat olla vaikeasti havaittavissa, ja ne voivat osoittautua kalliiksi.

Varaa tarpeeksi aikaa päätöksentekoon

Uuden soittimen ostamiseen kannattaa varata kunnolla aikaa. Älä anna myyjän painostaa sinua nopeisiin kauppoihin. Jokainen osaava myyjä ymmärtää, että instrumentin valinta vaatii aikaa.

Älä myöskään huolestu, jos sopivaa soitinta ei tunnu löytyvän nopeasti. Mitä enemmän instrumentteja kokeilet, sitä enemmän opit äänestä, ja tunnistat, kun oikea osuu kohdallasi. Saatat joutua kokeilemaan kymmenestä viiteenkymmeneen soitinta. Usein vastaus on kuitenkin kyllä tai ei; se on vain harvoin ehkä.

Ranskalainen%20Viulu%20Laberte%20Atelier%20v%201920%20(1%20of%206)