Valitse sivu

Kontrabasso on kielisoittimista suurikokoisin ja matalaäänisin. Sen upeaa ääntä voi kuulla pääasiassa orkestereissa, mutta sitä käytetään myös bluegrass-countrymusiikissa, jazzissa, tangossa ja jopa rockissa. Kontrabasson soittaminen poikkeaa merkittävästi esimerkiksi sellon ja viulun soitosta, ja siinä alkuun pääseminen voi olla jokseenkin vaivalloista ja turhauttavaa. Ongelmat johtuvat lähinnä soittimen suuresta koosta, mutta olemassa on kuitenkin keinoja, joilla voit helpottaa soittamista. Seuraavat vinkit voivat auttaa sinua harjoittelussa:

Kontrabasson soittaminen on haastavaa ja palkitsevaa puuhaa

Käytä kevyempiä kieliä

Jos et saa raskaista kielistä kunnon ääntä, kokeile vaihtaa ne kevyempiin. Kevyemmät kielet vaativat vähemmän painetta, ja niissä on silti yhtä kaunis ääni kuin raskaammissa kielissä. Ne soveltuvat hyvin harjoitteluun, sillä niiden alas painaminen on helpompaa. Toinen soittamista helpottava toimenpide on madaltaa kieliä, jolloin ne on helpompi painaa alas. Kielien madaltaminen voi kuitenkin osoittautua vaikeaksi tehtäväksi, joten voit pyytää siihen apua soitinrakentajalta.

Valitse oikeantyyppiset kielet

Eri musiikkityyleihin on olemassa erilaisia kieliä, joten kielet kannattaa vaihtaa soittamaasi tyylilajiin soveltuvaksi. Tarvitset eri kielet esimerkiksi jazziin kuin klassiseen musiikkiin. Musiikkityyliin soveltuva kielisetti parantaa myös soittoasi, sillä silloin kielet eivät työskentele sinua vastaan. Kieliä tulee vaihtaa joka tapauksessa riittävän usein, sillä niillä on taipumus likaantua, jolloin ne eivät enää toimi optimaalisesti.

Harjoitus tekee mestarin

Useimmilla ammattikontrabasisteilla on kovettumia käsissään vuosien harjoittelun seurauksena. Kovettumat helpottavat kielien alas painamista ja näppäilyä. Aluksi kätesi väsyvät nopeasti, mutta jos haluat tulla hyväksi basistiksi, sinun tulee harjoitella päivittäin, jolloin molempiin käsiisi syntyy kovettumia.

 

Jos haluat vinkkejä ja lisätietoa kontrabasson soittamisesta, ota meihin yhteyttä.

 

photo credit: philippe leroyer via photopin cc