Valitse sivu
Tässä on hyvä esimerkki siitä, miltä viulu EI saa näyttää. Säännöllinen hartsipölyn puhdistaminen soittimesta takaa, että soitin pysyy hyväkuntoisena tulevaisuudessakin.

Kaikkia viuluja tulee puhdistaa säännöllisesti, joten seuraavat ohjeet koskevat sekä soittokäytössä että pelkästään näytteillä olevia soittimia. Eniten haittaa aikaansaava lika on hartsipöly, jota kertyy soittimen pintaan jokaisella soittokerralla. Tämä pöly voi vaurioittaa lakkausta, jos sitä ei pyyhitä pois jokaisen soittokerran jälkeen. Hartsipöly tulee pyyhkiä pois myös kieliltä ja otelaudasta.

 

Tähän tarkoitukseen tulee käyttää pehmeää kangasta. Älä kuitenkaan käytä samaa kangaspalaa muun soittimen pyyhkimiseen, sillä liinaan jääneet karkeat hartsipalat voivat naarmuttaa lakkaa. Kankaasta saattaa myös levitä hartsia kaikkialle soittimeen, jonka vuoksi lakkaus menettää kiiltonsa ajan mittaan. Hyvin varustetussa viulukotelossa tulisikin aina olla kaksi liinaa; yksi hartsipölyn puhdistamiseen kosketettavilta alueilta ja toinen muun soittimen puhdistamiseen.

 

Kieliin tiukasti pakkaantunut hartsi voidaan poistaa puhtaalla alkoholilla, mutta tässä tulee olla erityisen varovainen. Tipauta puhtaalle kankaanpalalle muutama pisara alkoholia ja hiero sillä kieliä. On erittäin tärkeää käyttää äärimmäisen pientä määrää alkoholia, jottei kankaasta pääse putoamaan pisaroita, jotka voivat vaurioittaa viulun lakkaa. Samalla tekniikalla voit myös puhdistaa otelaudan, jota ei useimmiten ole lakattu.

 

Muun lian, kuten rasvan, kertyminen kannattaa ennaltaehkäistä. Käsien pesu ennen soittoa on hyvä tapa, sillä niin suojelet soittimesi arvoa. Jos viulussa on tahroja, jotka eivät lähde kevyellä pyyhkimisellä, voit kokeilla viulunrakentajilta ja musiikkikaupoista saatavia viulunpuhdistusaineita. Äärimmäisessä tapauksessa paras vaihtoehto on viedä soitin ammattirakentajalle, jolla on kokemusta aineiden ja niiden määrän valinnassa.

 

Aika ajoin myös viulun sisäosa tulee puhdistaa. Pölyä kertyy kaikkien viulujen sisälle, riippumatta siitä, onko viulu käytössä vai makaako se vintinperällä säilytyksessä.  Paras tapa puhdistaa pöly on tiputtaa pieni määrä riisinjyviä ääniaukoista viulun sisään.  Pyörittele riisiä kannen, pohjan ja sarjojen sisäpinnoilla kevyesti, jolloin riisinjyvät keräävät pölyn mukaansa.