Valitse sivu
Yo-Yo Ma on amerikkalainen sellisti

New Yorkin filharmoninen orkesteri avasi sen 2013-2014 kauden sellisti Yo-Yo Ma’n kokeellisella esiintymisellä. Esityksessä nähtiin maailmankuulu sellisti, harvinaisia soittimia käyttänyt perukussionisti ja haitaristi.

Yo-Yo-Ma’n esitys

Kauden avajaiskonsertissa kuultiin argentiinalaisen säveltäjän Osvaldo Golijovin Ma’lle säveltämä sellokonsertto ”Azul”. Hänen taustaorkesterissaan soitti kaksi perkussionistia Cyro Baptista ja Jamey Haddad, jotka käyttivät harvinaisempia, yleensä vain kansanmusiikissa tavattuja, perkussioinstrumentteja. Perkussiosektiota ja haitareita aksentoitiin lintujen laululla, joka teki esityksestä elävän kokonaisuuden Ma:n sellon luodessa aavemainen tunnelma melodialla. Tässä on lyhyt video, missä kerrotaan tämän kappaleen tekoprosessista.

Yo-Yo Ma’n menestys

Ma on eklektinen soittaja, joka on mukavuusalueellaan soittaessa niin klassisia sinfonioita, kuin kokeellisia teoksia. Ma on kiinalaista sukujuurta oleva amerikkalainen sellisti, joka on saanut useita Grammy-palkintoja, the National Medal of the Arts -palkinnon sekä useita muita palkintoja ja kunnianimityksiä. Lapsinerona pidetty Ma esiintyi jo hyvin nuorena presidentti Eisenhowerille ja Kennedylle. Ma:n laaja repertuaari toimii yhä inspiraationa sellonsoittajille, jotka haluavat laajentaa näkemystään siitä, mihin heidän soittimensa pystyy. Hän on erinomainen esimerkki siitä, kuinka hyödyllistä on olla kokeellinen ja mennä perinteisen musiikin ja soittamisen rajojen ulkopuolelle ja yhdistää erilaisia musiikillisia traditioita.